Veterani black metal scene znaju šta rade, znaju kako da realizuju zamišljene planove, i pozitivan rezultat ne može da izostane

Black metal među Srbima, nekad i sad. Počelo je sa Stone to Flesh, May Result i još nekolicinom, da bi nakon protekle decenije postalo jasno da i u ovom slučaju važi pravilo, koje je Generacija 5 svojevremeno uvrstila u refren svoje pesme – najjači samo ostaju. May Result i (danas) The Stone ni u 2009. godini nemaju adekvatnu konkurenciju, i sinonim su za srpski black metal.

Slava Smrti je sveže izdanje iz May Result tabora, koje je širom sveta nabavljivo u Battlegod Productions varijanti, a na našim terenima u Grom Records/Take it Or Live It izdanju (razlike se tiču artworka, kao i bonus numere, Impaled Nazarene obrade „The Horny and the Horned“, koja se nalazi na australijskoj verziji albuma). Digipack, standardno odlično dizajniran i realizovan, i 40-ak minuta sirovog, atmosferičnog black metala.

Prethodni album (Svetogrđe, 2004.) pokazao je nešto progresivniju stranu ovog benda, kompozicije su bile duge i kompleksne, što je zahtevalo potpunu posvećenost albumu. Ovaj put, sa te strane je lakše pristupiti materijalu, jer su pesme kraće (četiri minute u proseku). Druga razlika je promena studija, po prvi put u dosadašnjoj MR karijeri (Draft Studio ovaj put), i ocenio bih to kao dobar potez, zvuk je upravo kakav najbolje i pristaje sastavu ovog profila. Novi bubnjar L.G. karika je koja je nedostajala da sve legne na svoje mesto. Kombinacija srpskog i engleskog jezika, tehnički doterana svirka (složena i nimalo jednostavna rifologija i ovoga puta), izražene melodije… Sve to je možda i najbolje vidljivo u efektnoj naslovnoj pesmi, koja bez sumnje spada u najviše domete dosadašnje MR karijere.

Atmosfera je, po ličnom mišljenju, ono sa čime se MR oduvek najbolje snalazi; mračne, sumorne, stravične slike ređaće vam se pred očima kako budete zalazili dublje na teritoriju albuma, i održaće vas prisebnim i koncentrisanim na zvuke koji se šire iz zvučnika.

May Result u najboljem svetlu, reklo bi se. Veterani black metal scene znaju šta rade, znaju kako da realizuju zamišljene planove, i pozitivan rezultat ne može da izostane. Progresivnost nije osobina koja često prati black metal bendove, ali posmatrajući celokupnu diskografiju ovog sastava, upravo to je jedan od važnijih elemenata, koji May Result čini uvek aktuelnim, svežim, ali i doslednim na svom putu istraživanja najcrnje od svih metal formi.

May Result – Slava Smrti spisak pesama:

1. Prognan
2. Hold this Earth in the Hands of Sulphur
3. Eternal Eulogies
4. Velika Bela Pričina
5. At the Cursed Heights of Prokletije
6. Slava Smrti
7. Odar Vran
8. The Horny and the Horned (bonus track)

Komentari