Uneven spaja metal muziku i elemente balkanskog etno nasleđa, među kojima su prepoznatljivi upravo pomenuti neparni ritmovi i specifične melodije

  • Žanr: Ethno/Progressive Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Jedinstven bend imamo ovde, prijatelji moji. Uneven, beogradski sastav, ne ide ucrtanim stazama do sada pretežno zastupljenih metal podžanrova kod nas, već ima specifičan i prepoznatljiv zvuk, a ideje realizuje na zavidnom nivou.

Kako je to lepo pojašnjeno u zvaničnoj biografiji, „Uneven“ je slobodan prevod srpske reči „nepar“, i nastalo je od neparnih ritmova koji se mogu naći u etno muzici, poput 7/8 ili 11/8, koje i bend široko koristi. Dakle o čemu je reč? Pa, upravo o tome – Uneven spaja metal muziku i elemente balkanskog etno nasleđa, među kojima su prepoznatljivi upravo pomenuti neparni ritmovi i specifične melodije. Etno metal sastav kakvog do sada nismo imali, i pravo iznenađenje za muzičke sladokusce i one naklonjene neobičnim pristupima metal tematici.

Vrzino kolo za sada je jedini demo snimak Unevena. Pet pesama adekvatno produciranih (ipak govorimo o demo snimku, a ovom ovde ništa ne nedostaje). Momci se veoma dobro snalaze sa neparnim ritmovima, pogotovo gitaristi (kažem to jer nisam siguran da li je ovo živ bubanj, a ako jeste, svaka pohvala za odsvirano). A kad već hvalimo, uputimo par reči podrške i Ivanu, vokalu, koji je odradio sasvim korektan posao.

Još par podataka za kraj – Uneven na koncertima svira i obrade izvornih narodnih pesama u spoju sa metalom, a taj metal deo njihove svirke možda će na trenutke da asocira na Iron Maiden ili Iced Earth. Koncert koji svakako ne bi trebalo propustiti, pa ako se nađete u prilici, ispoštujte.

Spisak pesama:

1. Vrzino Kolo
2. Nights in the Club
3. USSR
4. Uneven
5. Fire in the Hole

Komentari