Raniji Bethor i Maroth izgleda konačno dobijaju konkretne sledbenike na ovim prostorima

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Okkullt Darkness Records, 2008.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Kako bi sve bilo dovoljno inspirativno za nastavak recenzije, ova priča mora početi citatom sa omota diska: „Satana i demoni su predugo bili u tami i zaboravu. Previše laži je palo na Njih… i previše ljudi je povjerovalo u takve laži. Vrijeme je da istina izađe na svjetlo dana i da se sazna ko je zapravo pravi Otac laži. Satanizam je vjera bez ograničenja i lažnih moralnih načela. Satanizam je vrhunski oblik poštovanja individualnosti i posebnosti i trenutno jedini način da se razviješ do svog krajnjeg maksimuma. Otvorite vaše oči i pogledajte svjetlo Jutarnje Zvijezde!!!“. Zvuči kao propagandni flajer Svemetalske stranke Satanističkog Jedinstva™.

Sahrana je novo ime na srpskoj black metal sceni, i baš kao što je slučaj sa recenziranim Prorokom, i ovaj put je Banja Luka u pitanju. Šta se to događa u gradu na Vrbasu, a da je ovoliku mržnju i antihrišćansko raspoloženje izazvalo kod ovih omladinaca, zaista ne znam. Jovan i u ovoj epizodi igra glavnu ulogu (za bubnjem), a društvo mu prave AlekSS (vokali) i Mortius (gitara). Svirka živa, zapis verovatno zabeležen tradicionalnim načinom (na 1,2,3), dok se u finalnom zvuku razaznaje solidan sirovi minimalistički black metal. Pentagrami, obrnuti krstovi, tri šestice, i Satana, ni ovde nisu preskočeni (kao ni logo Cristophe Szpajdela), dok se na tracklistu nalaze i dve obrade (The Gate of Nanna (Beherit) i Deathcrush (Mayhem)). Očekivao bi čovek neki Dark Funeral da padne, ali to ipak nije slučaj.

Vokal je definitivno trebao biti glasniji, gitare su izletele u prvi plan, a za razliku od Proroka, Sahrana zna i da uspori, tj. tempo varira u pesmama. Raniji Bethor i Maroth izgleda konačno dobijaju konkretne sledbenike na ovim prostorima.

Ali, đavo će ga znati zašto je ovo izdanje limitirano na tek 40 primeraka, i šta se sa tim tačno želi postići, ako bi se u teoriji moglo reći da je glavna inspiracija i želja svakog muzičara da se njegove pesme i poruke čuju. Kakogod, teorija je jedno, a praksa drugo, pa ako želite jedan od 40 primeraka, požurite i javite im se na iznad naznačen kontakt.

Spisak pesama:

1. Intro (Satan’s Bless)
2. Satan, Give Me Power Through Blasphemy
3. Our Supremacy
4. The Gate of Nanna (Beherit cover)
5. Sahrana je Počela (Smrt Gospodnja)
6. Believe in Satan’s Being
7. Final Hour of Christianity
8. Deathcrush (Mayhem cover)
9. Vizija Đavoljeg Monaha
10. Outro (Funeral March)

Komentari