Izgleda da je era „normalnijih“ snimaka završena…

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Promo DVD, 2008.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Kada vas na promo DVDu koji dobijete na recenziranje dočeka markerom nacrtani obrnuti krst, uz propratni tekst „Laki pripremi se“, a znate da stiže sa adrese jednog od najvećih crnometalnih manijaka koje su ovi prostori videli, Bethora, ne može da vam bude svejedno.

Iskren da budem, zaobilazio sam ovaj DVD dobrih par meseci (što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga :)), ali kako se u glavi pojavila ideja o najcrnjem od svih dosadašnjih updatea na Srpski Metal Portal, red je da se i ovo obavi, pa da preletimo malo, i proverimo o čemu je reč.

DVD sadrži: Bethor – Live Danguba, Bethor – Mini CD 2008, Bethor-Mor-Anality – Split CD, i još nekoliko live snimaka zanimljivih naziva (Uvek Bethor Nikad Acroholia, Pure fucking Interfector i sl.). Iz jednog zla, u drugi. Fokusiraćemo se na Mini CD i split izdanje sa bendovima Mor i Anality (i previše je).

Pomenutim mini CD-om, kojeg čine dve pesme (divni naslovi – Utux Xul Ta Ardata i Ia Asalluxi), najavljuje se novi studijski album Bethora, koji će, ako je suditi po prisutnim pesmama, biti jedan od najužasnijih radova ovog nadasve primerenog stanovnika grada Mladenovca. Album bi se trebao zvati Propoved, a pored novih, pola diska će činiti ponovo snimljene pesme sa albuma Amitra. U postavi su pored Bethora (gitare, vokal) i Vermis (gitara), Alexandar (bas gitara) i Uroš Smiljanić (bubanj). Pesme su, da se izrazim što jasnije – nemoguće za slušati. Ova prva toliko je brza, a grozno producirana, da se rifovi ne razaznaju, a ništa bolja situacija nije i sa vokalima i bubnjem. I sa drugom slična priča, da se naslutiti kec ritam, i nešto što bi se moglo nazvati električnom gitarom, i to je to. Vokal je, kao i ranije, pod razrnoraznim efektima, pa sve i da su tekstovi na srpskom jeziku (a ne na ko zna kojem), ništa se tu ne bi moglo razumeti.

Dakle, izgleda da je era „normalnijih“ snimaka završena, a prethodni album (Potonja, kao i Bathory tribute) nagoveštavao je da bi se stvari mogle razvijati u tom pravcu. Međutim…

Idemo na split CD. Sve pesme sastavljene su u jedan track, koji traje 66:06 minuta. Black metal, pa radio Moskva, pa black metal, pa zvuci iz pakla, pa black metal, pa vriskovi kroz raznorazne filtere, i nešto kao babe narikače na sahrani. Ukratko, snimak kakvog se ni najranija norveška black metal scena ne bi sekunde postidela. Gde jedan bend prestaje, a drugi počinje, to vama ostavljam da procenite.

I da zaključimo. Bethor, dakle, ostaje Bethor. Pojava za sebe, priča za sebe. Čovek koji je u ovom žanru duže nego što veći deo današnje srpske metal populacije ima godina po ličnoj karti. Čovek koji je zamalo prevario smrt (u bukvalnom smislu reči!), pa je pošteno da njegovim rečima i odjavimo ovaj presek trenutnog stanja: „Mnogi otpisaše Bethora zato što se razboleo, ali Bethor izađe kao pobednik, smrt ga nije htela, a sada je luđi nego što je bio, vraća se ponovo da skrnavi sve što se skrnaviti može. Ave master lucifer!“

Komentari