Everything Will Not Ever Be The Same nije za svakoga, ali konzumenata i ljubitelja ovakvog zvuka sigurno ima i kod nas (recimo ljubitelji naših bendova Consecration, Lednik, Monolith ili solo autora poput Davida Maxima Micića, Petra Alargića, Marcella Roncsáka) i bilo bi dobro da ovo prvo dođe upravo do njih

Diveradiant sam pre nekoliko dana otkrio sasvim slučajno, odnosno zahvaljujući dobrom algoritmu YouTubea. Odmah mi je u oči upalo da je bend iz Srbije, te mi je pažnja još više bila privučena. No, u jednom kratkom i opuštenom razgovoru sa Filipom, odnosno Phillip Mannom, kako se umetnički predstavlja autor, saznah da je ovo zapravo solo projekat koji egzistira već neko vreme (ovo mu je treće izdanje), a koji iz nekog razloga do sada nije bio šire reklamiran i promovisan. SMP je, kao i uvek, tu da podrži ovakve priče i u narednim redovima ćemo, koliko-toliko, pokušati da vam prenesemo Diveradiant, a na vama je svakako da kliknete play na nekom od servisa i sami ispratite i doživite. Možete i odmah, link je ispod.

Filip je iz Beograda i apsolutno se pobrinuo oko svega ovde. U svom kućnom studiju zapravo sve sam radi, svira sve instrumente (gitare, bas, sintove), te programira bubanj. Što se studijskog poliranja tiče, zadužen je i za miks, produkciju i postprodukciju. Dizajn, fotografije, vizuali… Pogodili ste, i to.

Diveradiant Phillip Mann

Da pređemo i na sam materijal koji nudi sveže objavljeni album Everything Will Not Ever Be The Same. Kao što u samom opisu piše, ovo je u suštini metal ploča, nešto drugačijeg sadržaja od onog na koji smo navikli kod nas. Zaista su vrlo retki ovakvi bendovi i projekti. Instrumentalni post metal kombinovan sa prog metalom, psihodelijom, avangardom, dronom, ambijentalnom muzikom i brdom layera i efekata, preko čijih finih i mirnijih clean tonova čujemo „oranje“ sedmožičanom gitarom, što svakako povlači i „prljavi“ djenty prizvuk.

Everything Will Not Ever Be The Same je, kako to obično bude u opisima ovakvih bendova, jedno konceptualno putovanje koje se može konzumirati i kada radite nešto drugo. Ovde napominjem da album traje punih sat vremena, što je možda i previše za današnji užurbani život, ali s obzirom da je objavljen za vreme pandemijskog karantina i vanrednog stanja, definitivno ostaje više vremena da mu se posvetimo. Filip kaže da je od početka znao da će album biti ove dužine jer je jednostavno želeo zaokružiti određeni period stvaranja. Meni lično je predugačak.

Što se samog zvuka tiče, sa ovim nemam nekih preteranih zamerki – čuje se da ništa nije prepušteno slučaju, od vrlo dobro programiranih bubnjeva (koji mi često zasmetaju ako se ne doteraju maksimalno dobro), do poprilično živog zvuka sedmožičane gitare. Filip je uspeo da ukombinuje prednosti kućnog stvaranja i snimanja, pritom ne zapostavljajući ni primarnu ulogu instrumenata, odnosno gitara i pojačala.

Što se samog zvuka tiče, sa ovim nemam nekih preteranih zamerki – čuje se da ništa nije prepušteno slučaju

I da se razumemo, Everything Will Not Ever Be The Same nije za svakoga, ali konzumenata i ljubitelja ovakvog zvuka sigurno ima i kod nas (recimo ljubitelji naših bendova Consecration, Lednik, Monolith ili solo autora poput Davida Maxima Micića, Petra Alargića, Marcella Roncsáka) i bilo bi dobro da ovo prvo dođe upravo do njih. Pesme neću izdvajati, sluša se od početka do kraja.

Diveradiant – Everything Will Not Ever be the Same spisak pesama:

1. Introduction
2. Who Are We
3. Ether
4. Nameless
5. Statistic Failure
6. Human As Code
7. Truth And Lie
8. Mechanism
9. Questioning Questions
10. Elusive Cohesion
11. We Are Not As We Like To Be
12. Freedom Free
13. End Of All Endings

Diveradiant - Everything Will Not Ever Be The Same
Produkcija76%
Originalnost79%
Vizuelni identitet92%
Uverljivost86%
83%Finalni utisak

Komentari