Selenium Surface je ambijentalno delo visokog kvaliteta u koje je, nema sumnje, uloženo dosta emocija, duše i vremena

Venefica je sastav iz Prokuplja, govori nam to zvanična biografija, a što upućeni znaju već od ranije, jer Selenium Surface je drugi album ove ekipe, i objavljen je za nemački Quartier23, a isti se širom sveta takođe distribuira i u saradnji sa portugalskom izdavačkom kućom Equilibrium music.

Na samom početku, red je da napomenemo da smo vam veći deo ovog materijala predstavili ranije u recenziji demo varijante CDa tada poznatog pod imenom Luna, the Moon Fortress, ali kako je album sada i u zvaničnoj prodaji, i pod drugim imenom, sumiraćemo priču i ovom prilikom progovoriti još koju na zadatu temu.

Alfa i omega Venefice je, da podsetimo, multiinstrumentalista i kompozitor Marko Sinadinović, kompletna muzika je njegovog uma delo (osim nekoliko pesama koje su za ovu priliku obrađene, a koje su napisali Akira Yamaoka, Nobuo Uematsu, Howard Shore i Clint Mansell), a pomoć u kvalitetnijoj i konkretnijoj realizaciji albuma pružila mu je Jovana Leković (vokal), kao drugi član ovog projekta, dok su na albumu svoj trag ostavili i drugi gostujući muzičari (pevači i instrumentalisti).

Na spisku pesama imamo njih 20, što kraćih instrumentala, što standardnih kompozicija za ambijentalni neoklasični žanr. Materijal dobro zvuči, delom i zbog toga što su klavijature odradile najveći deo posla (tek ponegde aktustična gitara i ritam mašina). Atmosfera je, a kakva drugo nego mračna, mistična i često depresivna. Gostujući vokali (njih pet) odgovaraju muzici u pozadini, i generalno gledano, ne čujemo ništa suvišno što bi eventualno odskakalo od zamišljene slike; Selenium Surface je ambijentalno delo visokog kvaliteta u koje je, nema sumnje, uloženo dosta emocija, duše i vremena.

Zaobićemo ovaj put priču o tome koliko je (i da li je je uopšte) ovaj žanr popularan u našim krajevima, Venefica polako ali sigurno gradi inostranu karijeru, i verujem da će sa trećim albumom stvari u potpunosti doći na svoje mesto. Do tada, uživajte u ovim zvucima i dozvolite sebi predah od počesto sumorne svakodnevnice.

Spisak pesama:

1. Cabal
2. Anamnesis (The Soul Design)
3. In Remembrance of Bloodflower
4. Lilium v2.0
5. Removing Beauty
6. Polyphonica Crimson
7. Sculptures of Funeral Melodies
8. Letter from the Lost Days
9. Glacia
10. Aerith’s Theme
11. Dormancy (Sur-Re-Al)
12. Luna, the Moon Fortress
13. Selenium Surface (Cyclothymia)
14. Morphine Raindrops
15. Rei, Solstafir
16. Eternal Twilight Tranquility
17. The Sonorous Crosses
18. Under Bright Moon Wheeping
19. All Shall Fade
20. Requiem for a Dream (Lux Aeterna)

Komentari