„Prodaj nas“ je svetao primer albuma koji dobija najviše ocene u apsolutno svim kategorijama

  • Žanr: Rock/Metal/Grunge
  • Izdavač: SKC NS, 2009.
  • Web: Grateband.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Sa novosadskim sastavom Grate nema šale. Ovo je svirka i prezentacija svetskog ranga.

Osnovani su 2006. godine, a žanrovski bi se mogli opisati kao alternativni metal, debelo ukorenjen u grunge i rock zvuku. Sirova, čvrsta svirka, odlična „live“ produkcija (lični studio gitariste benda, Pika) i nesvakidašnji vokal Milana Petrovića, svrstavaju Grate u red iznenađenja skoro završene 2009. godine.

Međutim, zađemo li malo detaljnije u biografiju i postavu benda, ustanovićemo da ovaj album nisu snimili amateri – tu je Andraš Išpan, kojeg lično smatram za jednog od najboljih domaćih bas gitarista (danas nije u bendu, ali na ovom snimku je odradio ubitačan posao – znamo ga i iz rada sa Amentes, Tales of Dark… itd.), a neki članovi su od ranije aktivni na novosadskoj sceni i kroz bendove Red Cloud i Hator… Sve u svemu, iskusna ekipa, što je prepoznao i SKC NS i objavio im debi album.

Pesme na albumu variraju, tj. svaka nudi nešto drugačije od prethodne. Tako npr. pesma War će podsetiti na Nevermore (posebno vokal, ovu kao da je Warell Dane lično otpevao), 01 na Ritam Nereda… Mračna atmosfera i čvrst rif okosnica su benda, kao i već pomenuta bas gitara (koja je dobila dovoljno prostora da je još jednom pohvalimo).

Pesme su većinom na engleskom jeziku, nekoliko ih je na srpskom. Podjednako ubedljivo zvuči Grate i na jednom i na drugom polju.

Sa druge strane, teško da će Grate uspeti da stekne širi krug fanova, znajući da je ovo zvuk koji nije masovno rasprostranjen među srpskim metalcima, gde su uvek dominirali heavy/power/prog sa jedne, i thrash/black/death metal sa druge strane. A ovaj sastav će se naci između dve vatre, pa, koliko prostora tu ima, zaista ne bih da prognoziram.

„Prodaj nas“ je svetao primer albuma koji dobija najviše ocene u apsolutno svim kategorijama. Dajte mu priliku!

Spisak pesama:

1. Illusions
2. Isolation
3. Be There
4. Flood
5. Burning Icons
6. Decide
7. War
8. Adam
9. 01
10. Prodaj Nas
11. Neutemeljena Ravnodušnost
12. Waves

Komentari