Album zahteva znatno dublje angažovanje i proučavanje, slojevit je i (možda čak i previše) kompleksan

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Folter Records, 2009.
  • Web: Thestonehorde.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Aktuelni The Stone album, Umro, objavljen u aprilu upravo završene godine, konačno je došao na red za recenziranje i konkretnije predstavljanje na SMP-u. Žanr naravno i dalje black metal, izdavačka kuća, kao i u slučaju prošlog albuma, Folter Records.

Nažalost, svedoci smo činjenice da ovdašnji mediji ne mare preterano za uspehe naših bendova u inostranstvu, a već godinama unazad (preciznije bi bilo reći – još od samog početka rada) The Stone marljivo, uporno, predano, gradi svoju inostranu karijeru, i proširuje krug fanova, stekavši kultni status na evropskoj i svetskoj black metal sceni.

Preteranih pomaka, ako ste upućeni u noviji The Stone opus, uglavnom nema. Furiozna svirka (najveći plus za gitarske rifove, a i povremene solo deonice sasvim su lepo legle), brz i sirov black metal, režeći vokali, sve je na mestu. Sastav je usviran i precizan, produkcija čišća nego inače (posebno kad je bubanj u pitanju) – jednostavno, pred nama je još jedan reprezentativan The Stone album.

Kroz tekstove se, kao što ste već i sami zaključili iz naziva albuma, provlači tema smrti, zla, patnje – onaj deo sa kojim The Stone nikada nije imao problema, i na Umro zaslužuje sve pohvale.

Nakon pozitivnih kritika, pomenuo bih i jednu otežavajuću okolnost iz ličnog ugla posmatranja – teško se snaći na albumu i izdvojiti određenu pesmu kao bolju ili goru. Sve ide sličnim tokom od prve do poslednje numere, materijal je bogat inspirativnim delovima, ali posmatrajući pesmu kao celinu, prosečnom slušaocu sigurno neće biti jednostavno da se snađe. Drugim rečima, album zahteva znatno dublje angažovanje i proučavanje, slojevit je i (možda čak i previše) kompleksan, pa ako mislite poslušati Umro „onako usput“, bolje i nemojte. The Stone fanovi će sa druge strane i sami znati šta im je činiti, pa je to, dakle, otežavajuća okolnost samo za neke.

The Stone – Umro spisak pesama:

1. Umro
2. Zlo je uvek korak ispred
3. Krvav ceo, nigde nijedne rane
4. Prst na obaraču
5. Jesti srca ljudi
6. Sam krenuo smrt svoju da nađe
7. … u smrt
8. Kralj je umro

Komentari