Jewy Sabatay je studijski ubedljiv bend, a ono što je za pohvalu, je da je veoma lako naslutiti da je isti takav i uživo

  • Žanr: Psychodelic / Post Rock / Alternative / Metal
  • Izdavač: Chabane’s Records, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Pančevacki alter/psychodelic rockeri vraćaju se novim, istoimenim albumom, besniji i nadrkaniji (da prostite na izrazu) nego ikad.

Već od prvih tonova uvodne numere Nevena, jasno je nekoliko stvari – sastav je zreo i iskusan, produkcija je odlična, a zvuk definisan i zaokružen sa dovoljnom dozom prepoznatljivosti.

Materijal je snimljen u studiju Underground, pod producentskom palicom Marka Jovanovića Arthura, u pitanju je 11 pesama, oko sat vremena muzike. Raspon muzičkih uzora koje JS navodi, kreće se od Pink Floyd do My Dying Bride, od Portisheads do Type o Negative, a kombinacija je jestiva, drugim rečima, album je vredan dužeg i konkretnijeg proučavanja.

Bez sumnje, Jewy Sabatay je studijski ubedljiv i zreo bend, a ono što je za pohvalu, je da je veoma lako naslutiti da je isti takav i uživo, jer preovladava „živa“ atmosfera, a svaki instrument zvuči kako treba. Pesme se kreću od energičnijih i agresivnijih, do onih drugih koje opravdavaju ono „post rock“ u opisu žanra. Ako bih zamislio koncert koji bi najbolje obuhvatio sve ovo što JS radi, na njemu bi, pored njih, nastupali Bjesovi, Block Out i Consecration. To bi, cenim, slikovito kompletiralo pokušaj opisivanja cele ove priče.

Album je, inače, objavljen za francuski Chabane’s Records, i dostupan je za besplatan download, pa iskoristite priliku.

Spisak pesama:

1. Nevena
2. 94 Januar
3. 29:10
4. Hitler Satanist
5. The Black Dagger
6. Lisac Od Želatina
7. Hermes
8. Troll’s Birthday (CDG)
9. Uspavanka Za Vericu M.
10. Okean Sreće
11. Prevara

Komentari