Ukupan utisak je jako pozitivan, našoj sceni je potreban bend ovakvog tipa

  • Žanr: Melodic Folk/Black Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2010.
  • Web: MySpace
  • Piše: Marko Sinadinović

Petočlani sastav Eskhata (četiri momka i devojka) funkcioniše na relaciji Mladenovac-Paraćin-Beograd, i ovom prilikom nam predstavljaju svoje viđenje melodičnog black metala sa folk uticajima finske škole (prvenstveno benda Catamenia), objedinjeno u prvi demo snimak pod nazivom One With the Earth. Tekstovi se bave mitovima, legendama, ali i prirodnim lepotama i čovekovim suživotom sa njima.

Demo bih podelio na pesme koje bi trebalo da karakterišu ovaj bend, a koje su ujedno i najbolje, a to su The Falcon Spirit, akustična folk elegija One With the Earth i posebno sjajna Feast. U ovim pesmama (izuzev pomenute akustične) bend vrlo razigranim klavijaturama stvara potrebnu hitičnost pesama, a takođe je vrlo zanimljiva postavka gitara koje se kreću putem heavy/powera uporedo sa blackerskim „češanjem“. Ritam sekcija je precizna, ali i vrlo mutna, zbog lošeg miksa i produkcije gde se bas gitara skoro i ne čuje. Vokal je dobar, ali na momente growl slabi pri bržim deonicama, pogotovo u izgovoru završnog sloga reči – ali, pošto je bend vrlo mlad, treba očekivati da napreduje i poboljša se u segmentima koje trenutno smatramo manama. Tako dolazimo do pesme Sinister Waters, koja prestavlja konkretno black metal lice benda i veoma je gitarski orijentisana, sa klavijaturama u drugom planu. Pesma sama po sebi je jako dobra, ali poprilično stilski odskače od ostatka materijala i stvara disbalans, pa smatram da bi bend trebao da već u ovom periodu odredi svoj put, da li će krenuti putem melodičnije varijante blacka, ili zadržati hladnije raw tonove sa pesme Sinister Waters.

Ukupan utisak je jako pozitivan, našoj sceni je potreban bend ovakvog tipa. Eskhata u ovom stadijumu ne predstavlja kompozitorski izdašan i tehnički jak bend kakvi su vodeći bendovi ovoga žanra, ali je primetan veliki trud i zbog toga im valja pružiti podršku. Ukoliko volite melodičan, „catchy“, ali ujedno i ekstremni black metal, posetite Eskhatin Myspace i preslušajte pesme sa ovog demoa, ili ih skinite besplatno sa nekog od filehostera ponuđenih od strane benda.

Spisak pesama:

1. The Falcon Spirit
2. One With the Earth
3. Feast
4. Sinister Waters

Komentari