Visok i poprilično uverljiv Tiborov vokal, kao i tehnički i idejno sasvim lepo realizovana svirka, glavni su aduti Subotičana

  • Žanr: Southern/Progressive/Heavy Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2010.
  • Web: Thesouthernsociety.com
  • Piše: Nebojša Lakić

SSpecifičan i intrigantan bend stiže nam iz Subotice, a samo nebo zna kada smo zadnji put zaista imali priliku da recenziramo nešto iz tih krajeva (ne računajući predstavljanje Nevergreena). The Southern Society su tu da promene statistiku, demo albumom krajnje komercijalnog naziva (Strictly Commercial).

Sastav je oformljen pre dve godine, od strane Tibora Slobode (Ámok, Corpus Delicti) i Endrea Tolnaia (Nowhere-Drive). Tu im se potom priključuju i Marcel Rončak (Nowhere-Drive) i Šandor Dorogi – Doki, čime je postava kompletirana, i sastav kreće sa ozbiljnim radom, a rezultat toga je snimanje demo albuma iznad pomenutog naziva.

Pre nego što se upustimo u analizu muzike ovog sastava, veliki plus valja uputiti grafičkom dizajneru koji je odradio vizuelne detalje kompletne priče (web sajt, promo fotografije, coveri). Složićete se da slika ispod izgleda veoma dobro, i može poslužiti kao fina lekcija domaćoj metal bratiji kako bi promo fotke trebale da izgledaju, čak i ako ste još uvek u demo vodama.

OK. Pređimo na ono, ipak, najbitnije – muziku. Od prvih online predstavljanja ovog benda preko ovdašnjih metal foruma, pažnju mi je, pored već pomenute vizuelne strane, skrenula i čudna kombinacija žanrova. Southern. Progressive. Heavy Metal. Uz dosta dobar naziv benda, takvu kombinaciju nismo imali priliku čuti u ovim krajevima, mada ni globalna metal scena ne nudi nešto slično baš tako često. Visok i poprilično uverljiv Tiborov vokal, kao i tehnički i idejno sasvim lepo realizovana svirka, glavni su aduti Subotičana, dok je jedino produkcija ostala nedorečena, i ne daje dovoljnu podršku zvucima koje bend kreira. Ipak, kako je reč o demo snimku, za očekivati je da će već na sledećem snimku biti popravljen i taj detalj – imaju u komšiluku veoma dobar studio koji bi kompletirao priču i TSS svrstao u red perspektivnijih bendova u Srbiji.

Ovaj „southern“ detalj pomenut u žanru nije nametljiv u generalnoj zvučnoj slici (iako ispliva u prvi plan, The Ballad of Martin je najbolji primer), i, iako sam iz nekog razloga očekivao da ću čuti Pantera/Down copy/paste rifove ili nešto slično, ipak je ovo bliže kakvoj Sanctuary školi i tradicionalnom heavy metalu (možda čak i do Crimson Glory teritorije), mada, Cowboys from Hell period sigurno jeste dobro izučen od strane ove ekipe. No, da se ne gađamo poređenjima, album je dostupan za preslušavanje na myspace stranici benda, pa ćete već i sami formirati sopstveno mišljenje.

Pratićemo rad ovog benda, i unapred se radovati kvalitetnijoj produkciji, ili prilici za pogledati sve ovo uživo, na boljoj opremi, gde je, verujem, sastav u potpunosti u svom elementu.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Secret Messiah
3. Go With The Flow
4. Oh Brother Where Art Thou
5. Gloomy Sunday
6. We Dont Bleed
7. Sacred Carnage
8. Mean Machine
9. The Ballad Of Martin
10. Burn Well
11. Ashes
12. Outro

Komentari