Uneven je vodeća snaga na domaćoj demo sceni, potencijal koji može da izraste u nešto zaista veliko

  • Žanr: Ethno/Progressive Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2010.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Uneven. Pustim li subjektivnost malo u prvi plan, rekao bih da odavno nisam čuo nešto ovako originalno i sveže na domaćoj demo sceni. A sa druge strane, isto bih rekao zadržavajući i objektivni nivo, jer zaista, srpski (neparni) etno ritmovi i melodije, kombinovane sa metal zvucima, nisu nešto što čujemo svaki dan.

Još na prvom snimku (Vrzino Kolo), bilo je jasno da imamo posla sa ekipom koja zna šta želi, i koje su joj mogućnosti. Gitaristi su savladali svo potrebno znanje i snalaze se sa ne baš jednostavnim rifovima, a vokal je za nekoliko klasa konkretniji u odnosu na prvi demo (i boja glasa, i ubedljivost izvedbe – sitnu zamerku uputili bismo na naglasak engleskog jezika, ali opet, nije u pitanju ništa strašno).

Dalje, raznovrsnost materijala za svaku je pohvalu. Uvodni instrumental (Uneven) u potpunosti definiše ovaj sastav (što valjda i jeste red kada se pesma zove kao i bend), The Climb nam pokazuje da i basista zna šta radi, akustične gitare takođe su dobrodošle, a ženski pomoćni vokali kompletiraju ovaj, možda i udarni momenat CDa. Naslovna pesma održava visoke standarde koje su postavile prve dve pesme, da bi sve eksplodiralo u obradi srpske tradicionalne pesme Igrale se Delije… TOOO! To je to! Veoma spečifična Uneven izvedba, nateraće nas da se ozbiljno zapitamo gde bi tačno bile granice albuma koji bi sadržavao obrade pesama poput ove, propuštenih kroz metal filtere, i zabeleženih u profesionalnom studiju (jedini detalj koji trenutno nedostaje Unevenu, ali tek je u pitanju drugi demo CD, vreme je pred njima). Smernice su odlično postavljene, očekujemo slična iznenađenja i u budućnosti.

Da sumiramo, Uneven je vodeća snaga na domaćoj demo sceni, potencijal koji može da izraste u nešto zaista veliko. Jednostavno, ovolika količina originalnosti, kvalitetne svirke i svežih ideja, ne može i ne sme proći nezapaženo!

Spisak pesama:

1. Uneven
2. The Climb
3. God’s Anger
4. Igrale se Delije

Komentari