Ovo je definitivno najkompleksniji i najozbiljniji projekat koji je Dreddup do sada realizovao

  • Žanr: Industrial Rock
  • Izdavač: Miner, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Nakon nekoliko oficijelnih izdanja po raznim krajevima planete, novosadska industrial četvorka Dreddup je posredstvom Minera objavila (još uvek) aktuelni album Nautilus, inače peti po redu u diskografiji. Dreddup ne treba posebno predstavljati, oni su apsolutno unikatan bend i vladari mračnog zvuka na ovim prostorima, a pritom se i dalje drže ideje, koja je nastala u klinačkim glavama, negde 1997. godine, kako navode u svojoj biografiji.

Pre svega, moram reći da je ovo definitivno najkompleksniji i najozbiljniji projekat koji je Dreddup do sada realizovao, a pratim ih sigurno više od 10 godina. Nautilus donosi preko 60 minuta čvrstog, mračnog ali pametno osmišljenog industrial rock zvuka, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, naravno ako ste fan ovakve muzike i želite da um prepustite nešto drugačijem izvođenju, totalno van klišea… Iako uživo nastupaju sa klasičnom postavkom (gitara, bas, bubanj), sa obaveznom podrškom teške elektronike, semplova, vokalima iz pakla i sjajnim scenskim nastupom sa raznim rekvizitima, ovde tako nešto ipak nećete doživeti tj. čuti (barem ne u tolikoj meri) i upravo je to stvar koja meni lično ne prija, dok u koncertnim nastupima apsolutno mogu uživati. Iako se Dreddup tog plana i programa drži od samog početka, uvek nekako očekujem da će baš naredni album sadržati mnoooogo više živih instrumenata i verovatno dati bendu jos više na ubedljivosti.

dreddup

Bilo kako bilo, nakon obskurnog introa „Awake“, kreće sjajna „Echoes and Doors“, pa sledi „Train of Madness“ na kojoj gostuje Gaga Lee iz benda Hype. Ostatak materijala je poprilično ujednačenog kvaliteta, mada su mi možda najveći favoriti „Fire Up the Planet“ i „Non-Negotiable“.

Album je zabeležen u sopstvenom studiju Duru – Mihajlo Obrenov aka mr. Inquisitor, inače vokal i mastermind benda uspeo je da produkciju dovede na još viši nivo i postavi sebi zadatak za naredni album, koji je uveliko u pripremi. Nastupe su poprilično razredili, pa ih nikako nemojte propustiti u svom gradu, jer ćete na njima imati kompletnu audio-vizuelnu sliku Dreddupa.

Spisak pesama:

1. Awake
2. Echoes and Doors
3. Train to Madness
4. Angel For the Masses
5. Fire Up the Planet
6. Monsters Inside Me
7. Non-Negotiable
8. Hospital For the Broken
9. Re-Charging You
10. Face Off
11. Nautilus
12. Cold Eyes
13. Two of Us

Dreddup - Nautilus
Produkcija60%
Originalnost75%
Vizuelni faktor75%
Uverljivost30%
60%Finalni utisak

Komentari