Hladna muzika i atmosfera na ovom snimku više bi pristajala kakvom skandinavskom bendu, ali ovo je još jedan primer da geografski položaj nije presudan faktor za zvuk koji bend neguje

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Promo EP, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Prilika da receziramo crnogorski metal bend ne dešava se svaki dan. Ako ostavimo nikšićki Vizant po strani, samo nebo zna kada se to u prošlosti zaista i desilo. Zaimus je tu da promeni statistiku, i usput nas svom snagom udari sirovim black metalom, bez šminke (ne misleći ovde na corpse-paint šminku, takve ima u izobilju), kompromisa ili foliranja.

The Unholy Spells of Night je drugi po redu snimak Podgoričana, EP kojeg čine četiri pesme snimljene u kućnim uslovima, a sastav čini dvojac, tj. Khamul (vokali, bas gitara, programiranje) i Asmodai (gitara). Ono čime se bave je, pomenusmo, black metal sa svim potrebnim sastojcima – imidž je na mestu, logo, dizajn omota, svirka i na kraju i pristup produkciji. Poprilično su retki snimci poput ovog u današnje vreme na srpskoj sceni, a činjenica da je u pitanju bend iz Crne Gore, u kojoj je metal, pa i rock muzika na najnižim granama, u startu će im obezbediti pohvale za trud i upornost.

Hladna muzika i atmosfera na ovom snimku više bi pristajala kakvom skandinavskom bendu, ali ovo je još jedan primer da geografski položaj nije presudan faktor za zvuk koji bend neguje.

Slusajući ove četiri pesme, u glavi mi se nametnula paralela sa ranijim radovima bosanskog Silent Kingdoma. Sličan režeći vokal i produkcija, otprilike isti odnos klavijatura, iako u ovom slučaju nema istočnjačkih melodija, niti neočekivanih žanrovskih zaokreta, kojima su sklonije njihove sarajevske kolege. Ovo je direktan i ratoboran black metal, gde blast beat poprilično dominira, gitare zuje i pričaju dobro poznatu black metal priču, dok se i bas gitara sasvim solidno čuje i lepo je odsvirana. Klavijature nisu nametljive, a opet su jako bitne za ukupan zvuk.

Nemamo nikakvu zamerku na rad Zaimusa, posmatrajući to sa idejne strane. Uspešniju realizaciju možda bi pomogla nešto bolja produkcija, ali kako je najavljen full-length, očekujemo još konkretniji materijal od ove crnogorske crnometalne ekipe.

Spisak pesama:

1. Under the Unholy Spells of Night
2. Iron Fortress
3. Nine Riders of Black Sorcery
4. Lord of Obscurity

Komentari