Ovo izdanje besplatno je za download, pa se i sami uverite koliko pojedinačni talenat i današnja tehnologija mogu da pariraju bendovima sa punom postavom

  • Žanr: Industrial
  • Izdavač: Nothing Special/Deadknife, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Nešto ranije, dostavljen nam je ovaj split CD dva one-man projekta, Nihil i Tripno(i)sis, objavljen kroz Nothing Special/Deadknife. Vizuelno, disk je adekvatno opremljen, a atmosfera koju fotografije prenose, dočarava muzički sadržaj onako kako bi i trebalo.

Nihil je Nemanja Maček; gitare, bas, klavir, sint, programiranje bubnja, sve je to njegovo delo. Susretali smo se ranije sa Nemanjom i njegovim Nihil projektom, i oni koji su takođe upućeni u dosadašnji rad, znaju da se on kretao od black metala, preko gothic, death metala, pa sve do industrial/dark voda. Dok ni jazz elementi nisu bili strani i znali su provejati kroz mračnu atmosferu koja generalno zaokružuje Nihil atmosferu (kakva drugačija i da bude, ako projekat nosi ime koje nosi?).

Nihil je na ovom split CDu predstavljen sa pet trackova (prvi je Ministry obrada). Primetno je da je Nemanja apsolvirao home produkciju, i ovom snimku sa te strane, ne nedostaje apsolutno ništa. A da je u pitanju kompletan muzičar i kreativni kompozitor koji zna šta želi, svedoči svaka od ovih kompozicija (a doduše, i one na prethodnim izdanjima govorile su upravo to). Pričamo o veoma opskurnom načinu muzičkog izražavanja, koji će zadovoljiti sladokusce, i one željne eksperimentisanja sa elektronikom, mrakom, i uslovno rečeno metalom, jer je ovaj put akcenat stavljen na prve dve pomenute kategorije. U principu, ovom snimku samo nedostaje podjednako mračan SF film čiji bi on soundtrack bio. Ostaje misterija zašto ovoliko talentovan muzičar nije regrutovan u redove nekog poznatijeg domaćeg metal sastava, jer iskustvo na svim poljima i više je nego očigledno.

Tripno(i)sis je opet delo talentovanog muzičara, Nikole Matende, koji je otišao korak dalje od Nemanje iz razloga što je, pored svih instrumenata, odradio i vokalni posao (filteri su na glasu, pa o kvalitetu istog ovaj put nećemo govoriti). Ništa manje tripozan projekat, i ništa manje mračan, takođe. I ovo bismo zaveli pod industrial kategoriju, s tim što je jedna od osnovnih razlika ta da Tripno(i)sis više barata efektima i semplovima nego distorziranim gitarama, a i atmosfera je drugačija, iako ništa manje hladna.

Poslednje dve pesme, Nemanja i Nikola su odradili zajedno, pa je to prilika da se ove dve priče spoje u jednu, a rezultat će zadovoljiti očekivanja fanova i jedne i druge struje.

Ovo izdanje besplatno je za download (potražite ga u istoimenoj sekciji), pa se i sami uverite koliko pojedinačni talenat i današnja tehnologija mogu da pariraju bendovima sa punom postavom.

Spisak pesama:

1. Nihil – The Fall (Industrial Mix)
2. Nihil – Wristslashes, Part 1
3. Nihil – Wristslashes, Part 2
4. Nihil – Wristslashes, Part 3: Proceeding To The Aether
5. Nihil – Death’s Desires
6. Tripno(i)sis – Emptiness 27908
7. Tripno(i)sis – Jigsaw
8. Tripno(i)sis – Little Fish
9. Tripno(i)sis – One Bullet = One Hole (Version 2) feat. Nihil
10. Tripno(i)sis – A Look (Neo-classical Mix) feat. Nihil

Komentari