Nightfall je, reklo bi se, više nego spreman za drugi album, a ove pesme nagoveštavaju veoma dobro izdanje

  • Žanr: Melodic Power Metal
  • Izdavač: Promo EP, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Beogradski Nightfall vraća se na scenu novim EP-em, koji će da pokrije period do izlaska drugog albuma (prvi album Kao da ničeg nije bilo objavljen je za Automatik Records 2008.). Nove pesme, obrada, eksperimentisanje, akustika. Pa, idemo redom.

Sasvim sigurno, udarna stvar ovog EP-a je naslovna pesma „Senka prošlosti“. Kažu momci da je u pitanju kućna produkcija, ali potrudili su se da sve zvuči lepo i pristojno, tako da sa produkcijske strane nemamo preteranih zamerki. Melodična pesma sa dominantnim klavijaturama, čvrstim gitarskim rifovima, i odličnim Markovim vokalom. Čovek odmah u startu zaslužuje pohvale, veliki napredak evidentan je u odnosu na prvi album. Sve pozitivne strane Nightfalla u potpunosti su došle do izražaja. Druga autorska stvar je „Koraci“, gde se pojavljuje i gost na vokalima, Marko iz Art Dilera. Opet veoma lepa pesma, fino osmišljena i realizovana. Ako je suditi po ove dve stvari, predstojeći album trebao bi biti veliki doprinos srpskoj (melodic power/prog, hard rock) metal sceni. Obrada – Jeff Scott Soto se svojevremeno prvi setio, ali Nightfall je primereno svom muzičkom stilu bacio novo svetlo na veliki Madonin hit „Frozen“ (ništa toj pesmi ne nedostaje ni u originalu, tako da je posao momcima u startu bio olakšan). Gitare su, s obzirom da je reč o kućnoj produkciji, pošteno odrađene, a čvrsta rifologija ovde posebno dolazi do izražaja, baš kao i Markov glas. „No Stress“ (Laurent Wolf vs. NightFall) jedini je negativan i posve suvišan momenat na ovom EP-u. Koliko sam shvatio, puštena je originalna pesma preko koje su odsvirane gitare i (valjda) klavijature. Lično mišljenje je da nema Nightfall šta da traži u ovoj priči. Na kraju, tu je akustična verzija pesme „Kao da ničeg nije bilo“, koja se u originalu nalazi na prvom albumu. Lepo, i sasvim OK za zatvoriti EP.

Treba pohvaliti i front cover – ko god da ga je radio, obavio je vrlo dobar posao, pa je tako EP i sa vizuelne strane kompletan.

Nightfall je, reklo bi se, više nego spreman za drugi album, a ove pesme nagoveštavaju veoma dobro izdanje, koji bi trebalo da se pojavi u bliskoj budućnosti.

Spisak pesama:

1. Senka Prošlosti
2. Frozen (Madonna Cover)
3. Koraci (feat. Marko Art Diler)
4. No Stress (Laurent Wolf Vs. NightFall)
5. Kao da Ničeg nije bilo (acoustic)

Komentari