Treći album iskusnih Jagodinaca nastavlja utabanom stazom tabanja

  • Žanr: Death / Thrash Metal
  • Izdavač: Grom Records / Butchered Records / Zero Budget Productions / Terrorblast, 2011.
  • Web: MySpace
  • Piše: Bojan Vlajić

„Ne mijenjaj tabadžiju koji pobjeđuje“ je stara jagodinska poslovica, stara koliko i sam deathrash metal. Toga se čvrsto drže momci iz benda Infest, evo već nekih osam godina. Njihova priča je zvanično počela 2003. godine, a ovo im je treći LP album – prethode Anger Will Remain iz 2006. i Onward to Destroy iz 2009. godine.

Po pitanju koncepta, scenario poznat sa prethodnog albuma: intro plus osam beskompromisnih pjesama (i bonus numera o kojoj ću kasnije), brutalnih pola sata svirke, minut manje. Snimanje je obavljeno u njihovoj drugoj domovini Češkoj, u Hellsound666 studiju, a sasvim korektnu produkciju potpisuje Honza Kapak (Avenger). Kao gosti se ovaj put pojavljuju Thebon iz Keep of Kalesin (vokal na #3), kao i već pomenuti Honza i Branislav Panić (Bane) koji su se pozabavili gitarskim solo dionicama usljed povrede solo gitariste benda. Upravo se to može navesti kao veoma pozitivan momenat, ima par odličnih gitarskih sola odlično uklopljenih u „lomljavu u šumi“. Što se samih pjesama tiče, da se izdvojiti „Deathrash Sodomy“ za koju se ne bih čudio da bendu postane zaštitni znak, a takođe je zanimljiva i numera „Conspiracy Is Reality“ koja bi se dobro snašla i na albumu nekog hardcore benda. Ostatak numera je poprilično ujednačen a da se primjetiti, u odnosu na prošli album, blagi otklon od thrash komponente ka death komponenti metala, pa sad, ko šta voli…

I, vrijedi se osvrnuti na spomenuti bonus. U pitanju je obrada kultnog Bombardera, numera „Horde“. Prvo što se da reći u vezi s tim, drago mi je da se, makar na taj način, Infest približava maternjem jeziku, polako ali sigurno (toj numeri prethode „Krstu je kraj“ sa prošlog albuma i singl „Neka vatre gore“), a drugo, zanimljivo je čuti kako se Infest, koji u ovom trenutku predstavlja sam vrh muzičke brutalnosti, snalazi sa numerom Bombardera koji je to isto nekad bio. Odgovor je, sa lakoćom, uz vidno uživanje. Jedan veoma osvježavajući dodatak veoma solidnom albumu.

Što se tiče samog pakovanja, kao što vidimo, muzičko je obavljeno u stranoj produkciji dok je vizuelni dio djelo domaćih snaga. Pohvale za jako zanimljiv crtani omot u stilu stare škole idu Željku Manojloviću a fotografiju benda potpisuje Marko Ristić (Revolution! Photography).

Ukratko, jedina prepreka da uz ovaj album ne izbodete nožem fotelju do kraja jeste aritmetička sredina ponuđenih noževa nasuprot količini raspoloživih fotelja u jedinici vremena od 28:52 koliko ovaj album traje. Kratko ali slatko. Slatko od jagoda.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Upon the Suffering
3. Stronger Than Any God
4. Deathrash Sodomy
5. Conspiracy is Reality
6. Swallowed in hate
7. Everlasting Genocide
8. Daggers Into Slaves
9. Screaming In Butchery
10. Horde (Bombarder cover)

Komentari