Fascinantno je to koliko nadahnuto zvuči album benda koji iza sebe već ima celu gomilu izdanja. Strast i posvećenost osete se u svakom gitarskom rifu, vrisku ili deonici na bubnju; očito je da The Stone ima još mnogo toga za reći

Besno, nadrkano, beskompromisno, silovito i – zrelo! U tih pet reči mogao bi se ukratko opisati novi album naše elitne black metal ekipe The Stone, nazvan (inspirativno kao i uvek) Golet.

Šesti studijski album The Stonea donosi nekoliko vidljivih promena. Produkcija je superiorna u odnosu na dosadašnji diskografski katalog grupe (Hellsound studio, Češka), originalni pevač Nefas ponovo je jedini na toj funkciji (prisetimo se da je bend snimao i nastupao sa Gladom iz May Resulta neko vreme), a dugogodišnji saborac Milan Rakić više nije član benda.

Turbulencije unutar grupe nisu uticale (svakako ne negativno) na finalni produkt, pa već u ovom trenutku možemo reći da je pred nama strašno black metal ostvarenje kojem nije lako naći manu.

O kvalitetu Nefasovog glasa i pojave suvišno je govoriti. Specifičan vokal, istovremeno apokaliptičan i razgovetan, propraćen je tekstovima nimalo opuštajuće tematike (smrt, groblje, depresija i… još smrti). Kozeljnik i Demonetras odradili su zavidan posao kada je reč o gitarskim deonicama, dok valja pohvaliti i bubnjara L.G.-a koji je tokom godina rada sa The Stoneom stasao u jednog od najboljih bubnjara današnje black metal scene.

Sve pesme su reprezentativne, dok bih kao lične favorite izdvojio „Sekao duboko, zakopao plitko“ i „Humke“, te pohvalio fenomenalan polu-akustični pasaž u pesmi „Nikad bliži smrti“.

Fascinantno je to koliko nadahnuto zvuči album benda koji iza sebe već ima celu gomilu izdanja. Strast i posvećenost osete se u svakom gitarskom rifu, vrisku ili deonici na bubnju; očito je da The Stone ima još mnogo toga za reći.

Cenim da će Golet zadovoljiti stare fanove benda, ali i privući armiju novih. Slobodno proverite ove tvrdnje.

The Stone – Golet spisak pesama:

1. Sekao duboko, zakopao plitko
2. All Graves Gaping Wide
3. Nikad blizi smrti
4. Golet
5. Darkness Shatters Me Towards the Dead
6. Pred licem novog boga
7. Barren Earth in Cold Death’s Hands
8. Humke

Komentari