Najcrnje noći možemo bez problema preporučiti svim thrash heavy metal fanaticima na ovim prostorima. A Kuga… Kuga je novi Bombarder!

Ekspanzija thrash metala tokom poslednjih nekoliko godina odrazila se i na domaću scenu, pa smo svedoci da danas imamo najveći broj aktivnih bendova upravo iz ovog metal podžanra. Ono što raduje je što većina tih bendova radi posao veoma dobro, a svako malo stigne nam neki objavljen album u inostranstvu. U celoj toj priči je i beogradska Kuga, sa debi albumom Najcrnje noći, kog je nedavno objavio Sade Records iz Meksika.

Kuga, sa druge strane, nije samo jedan u nizu, već veoma lako jedan od najboljih srpskih (thrash) metal bendova!

Ako mi dozvolite, ličnog sam mišljenja da su Najcrnje noći najozbiljniji kandidat za srpski thrash metal album godine. Više je tu faktora, ali jedan je presudan – Kuga zna napraviti hit! Kuga ZNA napraviti pesmu, catchy rif, isti takav refren, dobar solo, i sve to upakovati i zaokružiti u više nego ukusnu celinu. Nema tu preterane filozofije, a nema ni potrebe za istom. Pri tome, tekstovi na našem jeziku (kurve, đavoli, zlo, rat, glad, kuga, paklena tama, i duše koje broje zadnje dane – lepše zvuči po srpski), kao i taj više nego bitan šmek jugoslovenske rock škole osamdesetih daje bendu sasvim dovoljno prostora za manevrisanje.

Ličnog sam mišljenja da su Najcrnje noći najozbiljniji kandidat za srpski thrash metal album godine

Kad kažem hit, mislim na veći deo materijala! Pesme poput „Debela žena“, „Sile zla“, naslovne, „Večni rat“ ili „Turbo nacija“, najkraće rečeno – prejake su.

Bojanov glas bez sumnje je jedno od najjačih oružja kojima Kuga raspolaže – paklena kombinacija Neše Bombardera, Alena Islamovića i hektolitara popijenog piva dali su nam novog thrash metal frontmena, i ostaje samo da žalimo što nemamo metal časopis na kioscima da stavimo čoveka na naslovnu stranu.

Najcrnje noći možemo bez problema preporučiti svim thrash heavy metal fanaticima na ovim prostorima. A Kuga… Kuga je novi Bombarder!

Kuga – Najcrnje noći spisak pesama:

1. Debela žena
2. Ljudski ološ
3. Nema izlaza
4. Rising Death
5. Najcrnje noći
6. Sile zla
7. Večni rat
8. Lost Soul
9. Turbo nacija
10. U svetu prevara
11. Princeza (Bombarder cover)

Komentari