Sve u svemu, pošteno dobra realizacija prvog albuma

  • Žanr: Sympho / Prog / Pagan Metal
  • Izdavač: Nymphaea Records, 2010.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Mladi Novosađani Svarun, mimo radara ovdašnjih medija (gle čuda), realizovali su debi album Slavija „preko grane“, tačnije u majci Rusiji, posredstvom tamošnje izdavačke kuće Nymphaea Records.

Za Svarun možda znate, a možda i ne. Reč je o prilično ambicioznom projektu, kojeg krase raznorazni operski i clean vokali a la Therion, propraćeni sympho/prog/epic metalom. Sa druge strane, zbog činjenice da Svarun peva na srpskom jeziku, cela priča simpatično podseća na zlatne dane grupe Abonos. Kao što se iz naziva benda i albuma da zaključiti, Svarun je tematski duboko posvećen izučavanju slovenske mitologije, i kad sve ove elemente saberemo, dođemo do zaključka da je u pitanju bendu neobičnog kova za ove naše prostore.

Svarun je od osnivanja, do momenta kada je Slavija objavljena, trpeo česte promene u postavi, a trenutno nisam siguran ni ko je tačno ostao u bendu od originalne ekipe. Ne znamo ni kakvi su im dalji planovi, ali nećemo sad o tome.

I, kakva je Slavija? Slušljiva, melodična, opuštena, temperamentna, ponekad konfuzna i generalno veoma zanimljiva. Već pomenusmo Therion – nema sumnje, ovaj švedski bend ostavio je najviše traga na Svarunov rad, mada su povremeni prog momenti, a ide to do Symphony X teritorije, obezbedili Novosađanima prepoznatljivost i unikatnost.

Produkcija je na mestu, uz opasku da je akcenat stavljen na bombastičnost, preciznije – klavijature, pa bi postavka sa gitarama u prvom planu možda ipak dala (još) bolji rezultat, ali to je stvar ličnog doživljaja. Sve pesme su prijatne za slušanje, dok bih kao lični favorit, pomenuo (polu)akustičnu numeru „Jabuka“; dao bih sebi za pravo da (po)savetujem bend da ovakvih momenata bude još više na budućim radovima.

Sve u svemu, pošteno dobra realizacija prvog albuma. Svarun je jedinstven bend, i ostaje da im poželimo da izgrade karijeru u inostranstvu, jer nažalost, sa ovakvom svirkom teško da se kod nas može bog zna šta postići.

Svarun – Vlast:

Spisak pesama:

1. Žezlo
2. Meranija
3. Krunidba
4. Glas
5. Jabuka
6. Slavija
7. Molitva
8. Vlast
9. Kolovrat
10. Besmrtna
11. Seobe – Narod
12. Seobe – Pohod
13. Koroncija

Komentari