Zadržana je darkwave atmosfera, neoklasični pristup, a melodije su lepe kao što su i uvek bile

  • Žanr: Ambiental / Neoclassical / Darkwave
  • Izdavač: Samoizdanje, 2011.
  • Web: LastFM
  • Piše: Nebojša Lakić

Nakon raznoraznih peripetija i konfuznih odnosa koji su potresali temelje projekta Venefica, albumom Never Offer a Chair to a Dancing Girl i pokretanjem Posteme Venefice, stavljena je tačka na priču, a alfa i omega Venefice, Marko Sinadinović, nastavio je dalje, istražujući (donekle) slična muzička prostranstva.

Podsetimo, Venefica je ambijentalni darkwave projekat koji je iz Prokuplja zagazio i u međunarodne vode. Međutim, nakon nesuglasica na relaciji bend-izdavač (Quartier23), dolazi do prestanka saradnje, zbog čega je Sinadinović (ovaj put potpisan pseudonimom Marco S. Kennedy) odlučio da svoju kreativnost nastavi ispoljavati pod drugim imenom, i sa drugim saradnicima. Ipak, Postema Venefica neće biti dugog veka. Prema poslednjim informacijama, ovo limitirano samoizdanje (200 primeraka) biće poslednji Markov angažman u ambijentalnim vodama.

Pređimo na album.

Sve pesme potpisuje Marko (izuzev Room of Angel – Akira Yamaoka), koji je odsvirao klavir i veći deo klavijatura. U tom delu pomogla mu je Melissa Misty Waldersson iz Švedske, dok očaravajući ženski glas pripada devojci Kate Covington iz Sjedinjenih američkih država. Pa, gospodo političari, obratite pažnju ko su u stvari pravi ambasadori Srbije, i da imate nešto u glavama (kao što, jelte, nemate), finansirali biste ovakve projekte, a ne narodne pare trošili na svoje (pre)skupe večere, „poslovne“ sastanke i besmislena putovanja, gurajući zemlju sve dublje u ponor. No, navikli smo već na to, šta sad čovek da radi…

Bez obzira što je materijal pripreman u tri studija i u tri države, zvuči kao koherentna i ukusno povezana celina. Idejno se nije mnogo odstupilo od ranijih Venefica radova – zadržana je darkwave atmosfera, neoklasični pristup, a melodije su lepe kao što su i uvek bile. Definitivni pečat pesmama (nažalost, ne svim), pored dominirajućeg klavira, dala je pomenuta Kate. I lično bih upravo te pesme (Sailing by Moonlight i My Immortal) istakao kao noseće na albumu, dok ostatak numera predstavlja lep soundtrack za usamljene i neprospavane noći, uz pokoju igru bajkovite/might and magic tematike.

Ostaje da čujemo kako će zvučati najavljeni atmo/doom/progressive metal bend kojem se Marko okreće nakon (Posteme) Venefice, a vama zaljubljenicima u ambijentalni darkwave, mirnog srca preporučujemo ovaj album, i sve njegove tajne.

Spisak pesama:

1. Sacral Gates
2. Moonlit #7
3. Sailing by Moonlight
4. My Immortal
5. A Kiss in the Rain
6. Torture Room
7. Room of Angel
8. Lucy – Kohta
9. Toluca Lake

Komentari