Uznemirujuće, intrigantne note, koje su i inače zaštitni znak Tamerlana, ovde su došle do posebnog izražaja…

  • Žanr: Acoustic / Neo-Folk
  • Izdavač: Quartier23, 2011.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Tamerlan je, bez sumnje, jedinstvena muzička kreacija na domaćoj sceni. Kombinacija tradicionalnog i neofolka, melodije Sibira, a sve to osmišljeno i realizovano u Srbiji – prava poslastica za sve muzičke sladokusce, kao i one željne drugačijeg.

Pred nama je Koyunbaba, originalno autorsko delo Carla Domeniconia, koje je Timur, lider Tamerlana, interpretirao, dajući mu svoj pečat i dašak mističnog, dočaran veličanstveno emotivnom izvedbom na akustičnoj gitari. Ovim snimkom obeleženo je i pet godina obitavanja Tamerlana na srpskoj sceni, kao i 675 godina od rođenja istorijske ličnosti Tamerlana, po kojem je ovaj projekat i nazvan.

I zaista, emocije koje su zabeležene u ovim pesmama (preciznije, u jednoj pesmi, podeljenoj u delove) čisto su savršenstvo – uznemirujuće, intrigantne note koje su i inače zaštitni znak Tamerlana, ovde su, rekao bih, došle do posebnog izražaja. U drugom delu EP-a i klavijature su dobile nešto prostora (u par pesama u pomoć su priskočili muzičari iz Britanije (Akoustik Timbre Frekuency) i Norveške (Immundus)), čime se stvorila još jedna, skoro magična dimenzija, a muzičko putovanje zaokružilo u definisanu celinu.

Materijal je snimljen u Selotape Production studiju, pod nadzorom Stanka Milosavljevića. Bez sumnje, reč je o jednom od lepših dela realizovanih na ovim prostorima, pa sa sigurnošću možemo reći da je Koyunbaba izvrstan dodatak dosadašnjoj Tamerlan diskografiji.

Spisak pesama:

1. Koyunbaba – I Moderato
2. Koyunbaba – II Mosso
3. Koyunbaba – III Cantabile
4. Koyunbaba – IV Presto
5. Intermission
6. Koyunbaba – II – Invocation (w_ Akoustik Timbre Frekuency)
7. Koyunbaba – III – Haunting
8. Koyunbaba – IV û Catharsis (w_ Immundus)

Komentari