Cycle One definitivno odiše zrelošću i primećuje se da članovi benda odlično poznaju materiju

  • Žanr: Prog Metal / Post Rock
  • Izdavač: Samoizdanje, 2010.
  • Web: MySpace
  • Piše: Marko Sinadinović

U svetskim okvirima fuzija progressive muzike i post rocka je vrlo poštovana. Smatra se da je to zrela i inteligentna muzika koja predstavlja budućnost nošena na krilima bendova ISIS, The Ocean i Oceansize pre svih. Bend iz Beograda Zygote nam svojim albumom Cycle One, izdatim krajem 2010. godine, predstavlja sebe u ruhu gore pomenutog žanra. Zanimljivo je i za pomenuti da je Cycle One na sajtu SignMeTo pod okriljem Roadrunnera par puta bio visoko plasiran na listama.

Velikani ovog žanra kreiraju ekstremno kompleksnu muziku i imaju poprlično čudno shvatanje struktura kompozicije pesama, gde njihov tok može otići u puno različitih smerova uz raznovrsne instrumentalno/vokalne bravure. Cycle One definitivno odiše zrelošću i primećuje se da članovi benda odlično poznaju materiju, ali se ipak nisu upustili u rizično putovanje u stilu iznad pomenutih bendova, već su se opredelili da napišu jedan dubok, slojevit i atmosferičan album koji će ipak biti prihvatljiviji potencijalnim slušaocima. Zygote svakako svira progressive/post rock sa dark melodijama, ali su strukture pesama nešto linearnije, ne tako prog i žive kao kod Porcupine Tree ili Sieges Even, ali mislim da će se svideti ljudima naviknutim na inovativnost u muzici.

Cycle One je harmonijski skladan, sa povremenim naletima energičnih riffova karakterističnih za alternative žanr – ali to predstavlja i ujedno najveću manu. Velika je mogućnost da ćete utonuti u apatiju slušajući ovaj album, jer nema previše virtuoznosti ni u instrumentalnim ni u vokalnim deonicama. Iako se polaže dosta na strukturu rifova i melodije, njihovo pozicioniranje je vrlo predvidivo i teško da će uneti zanimljivost u pesme. Potrebno je više tehničkih momenata da bi bend u žanru koji su izabrali bio na vrhunskom nivou. Cycle One nije baš album za svakoga, – ako volite „novu“ Anathemu, energiju jednog A Perfect Circle/ISIS i takođe volite atmosferu uz pažljivo planiranje pesama karakteristično za progressive rock/metal a la Sieges Even – ništa vas ne košta da proverite i Zygote.

Spisak pesama:

1. Polynomia
2. Kismet
3. The Place I Once Saw
4. Slowsand
5. The Serfs
6. Insomnia
7. Kismet feat. Jake O’Bayne

Komentari