Čista desetka!

  • Žanr: Modern Rock / Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2012.
  • Web: Triggerband.net
  • Piše: Sava Karadžić

Svi smo tokom života slušali bezbroj stranih rock/metal grupa (više ili manje poznatih) koje su obrađivale klasike sopstvenih žanrova, ali i ogroman broj pop/soul/evergreen/(dodati po želji) pesama. Poslednjih godina to je naraslo toliko da preti da postane poseban podpravac. Čovek bi pomislio da je obraditi tuđu pesmu (bar sa pravne strane) veoma lak posao. Jok! Bar ne u našoj domovini… Evo, ako mi ne verujete, pitajte grupu Trigger!

Trigger je odlučio da četiri godine posle objavljivanja odličnog prvenca Ljubav počne sa radom na albumu obrada bendova sa ex-YU prostora koji su bili deo takozvanog novog talasa tokom osamdesetih godina prošlog veka ili su sa njim bili povezani na ovaj ili onaj način. Pošto su se odlučili za temu, pristupili su aranžiranju, pripremi pesama i njihovom snimanju, da bi uporedo s tim počeli i sa traženjem odobrenja za upotrebu materijala. Tada, totalno neočekivano, nailaze na maltene nepremostivi zid birokratije, novca i ličnih sujeta koji i inače izjedaju Srbiju a i ceo region već dugi niz godina. Zbog toga se za nekoliko kompletiranih pesama nije našlo mesta na izdanju adekvatnog i efektnog naziva Ex, mada se i za one koje su se na njemu našle valjalo pomučiti.

Album je konačno kompletiran prošlog meseca postavljanjem na internetu poslednjeg od tri dela, na koliko je bio podeljen. Prvi deo je „izašao“ pre godinu i po, a celo izdanje se može skinuti sa zvaničnog sajta Triggera.

Ja lično volim obrade, pogotovo kada potiču iz različitih žanrova i kada nisu puke kopije već imaju neki svoj pečat, bez gubljenja osnovne ideje. Upravo to bi u najkraćem i bio opis novog izdanja Triggera. Bukvalno svih osam pesama je osveženo i preporođeno, dato im je novo, heavy ruho i što je najvažnije nisu izgubile ništa na kvalitetu, dok su ga neke čak i solidno popravile (kao npr. „Ne veruj u idole“ grupe Piloti, „Trenutni lek“ grupe Bulevar ili Jakartin „Spiritus“).

Dušan Svilokos Đurić (gitarista, aranžer, producent i idejni vođa) je sa ovim izdanjem stvorio nešto sasvim originalno, pošto sve kompozicije, iako obrade, nose u sebi nepogrešivi pečat Triggera koji smo upoznali na debitantskom ostvarenju. Ako nastavimo poređenje sa albumom Ljubav, onda ćemo primetiti da je Ex nešto metaliziraniji, mnogo bržeg ritma, dosta kraći (nešto preko pola sata) usled gore navedenih razloga i sa mnogo pamtljivijim pesmama (što u ovom slučaju ne treba da nas čudi).

Dušan je odradio veoma dobru, svetsku produkciju kakva se čuje kod modernih heavy bendova kao što su Disturbed, Korn ili Sevendust. Meni, naviklom na neka „staromodnija“ i „prirodnija“ rešenja ovakva produkcija ne prija previše, što ipak ne znači da sve ne zvuči eksplozivno, nabijeno i savršeno za Trigger zvuk. Dušanova gitara ide sličnim putem, praveći masivni bedem koji odbija sve oko sebe, baš kao što rade i navedene svetske heavy veličine, što se nikako ne sme smatrati prostim plagijatom, već umešno iskombinovanim znanjem i umećem.

Ostatak benda (pevačica Milena Branković, basista Petar Popović, klavijaturista Marko Antonić i bubnjar Zoran Jović) je svoj deo posla obavio na veoma zavidnom nivou, s tim što moram istaći Milenu koja je svojim glasom predstavila novu, žensku viziju novotalasnih ex-YU hitova.

U nekom drugom, poštenijem vremenu ovo izdanje bi verovatno doživelo komercijalni bum i medijski bi bilo ispraćeno bar koliko i Night Shiftov album stranih obrada (Undercovers) od pre deset godina, pogotovo što se ovde radi o obradama „domaćih“ bendova. Ovako, bez velike izdavačke kuće kao potpore i u opštem stanju u kome se nalaze domaći rock i metal Ex će, nažalost, imati neadekvatan domet.

Trigger je snimio fenomenalno ostvarenje koje ne bi trebalo trpati u isti koš sa nekim ostalim stvarima koje se dešavaju u Srbiji, a koje podsećaju na nezdravi, prikriveni i manje prikriveni žal za SFRJ. Ne, ovaj album je daleko od svega toga… On je jednostavno, kao što je i sam bend napisao u promo materijalu „…izraz našeg velikog poštovanja prema imenima koja su obeležila istoriju rock muzike na ovim prostorima, kao i želje da na kreativan način njihovim pesmama damo novu dimenziju.“ U tome su u potpunosti uspeli! Čista desetka!

Spisak pesama:

1. Ne veruj u idole (Piloti)
2. Ena (Haustor)
3. Kurvini sinovi (Azra)
4. Trenutni lek (Bulevar)
5. Ogledalo (Petar i zli vuci)
6. Bejbi, bejbi (VIS Simboli)
7. Spiritus (Jakarta)
8. Opasne igre (Beograd)

Trigger - Ex
Produkcija86%
Originalnost72%
Vizuelni faktor43%
Uverljivost90%
73%Finalni utisak

Komentari