Eksperimentalni black/death metal, kakav sa zadovoljstvom mogu slušati iznova i iznova…

  • Žanr: Symphonic Black / Death Metal
  • Izdavač: Miner, 2012.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Spomenuo meni jednom moj prijatelj Karči da radi na solo projektu. Rekoh sebi, ovom nije dosta što svira u nekoliko bendova (Obscured, Bloodline, Paimonia, ex-M.A.D:Goya), te mu samo još solo projekat fali, ali da se radi o talentovanom metalcu punom (dobrih) ideja i realizacija, tu nema sumnje.

Album Pathway Through Illumination to dokazuje i zasigurno pretenduje da bude jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina na domaćem tržištu (ovo tržište uzmite sa dozom rezerve), koje se, nadamo se, sve više i više zahuktava. Pretpostavljam da se kovanica Khargash rodila u jednoj od pijanih noći, i svakako da (prvo) asocira na Dimmu Borgir, što je on i muzički poprilično preneo na ovaj album.

Nakon brda sirovih i da kažemo klasičnih black metal izdanja u Srbiji, ovo je pravo otkrovljenje za moje uši – eksperimentalni black/death metal, kakav sa zadovoljstvom mogu slušati iznova i iznova, sjajni aranžmani, solaže, česte promene tempa (od najsporijih deonica do blastbeatova, nije se štedelo), klavijature, semplovi, odlični vokali.

Iako je Karči napisao svu muziku i tekstove (plus otpevao, odsvirao gitaru, bas, violinu i klavijature), ne možemo da ne spomenemo i ekipu koja mu je pomogla da ovo dobije svoj konačni oblik: Scott Briggs (bubanj, Aeons of Eclipse), Rastko Zekić (gitara, Wolf’s Hunger), Honza Kapak (solo gitara, Avenger), Bojan Vukoman (solo gitara, Bane), Dejan Ilić (klavijature, semplovi, Highway) i Mihajlo Obrenov (specijalni efekti, back vokal, Dreddup).

Album je sniman po Novom Sadu, dok je „tačku na i“ stavio Honza Kapak u svom Hellsound studiju u Češkoj. Ako dodamo i zanimljiv dizajn bukleta od strane Tare Kerca, sina legendarnog crtača Baneta Kerca, dobijamo jednu zaokruženu celinu koja je možda mogla trajati i duže od 37 minuta, ali Karči je vredan dečko i već radi (čitaj – snima) novi EP koji nestrpljivo očekujemo.

Pesma koju bih izdvojio i koja realno predstavlja ovaj album je „Ebony Yarn“. Preporuka!

Spisak pesama:

1. At the Tombs of Time
2. The Defiance Mephisto
3. Portrayal of the Last Crucifix
4. Raju
5. Angel Whisper
6. Eternity’s Shade
7. Incineration of the Worthless
8. Ebony Yarn
9. 72826

Komentari