Pred nama je ozbiljan bend sa ništa manje ozbiljnim albumom…

  • Žanr: Southern / Heavy / Progressive Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2012.
  • Web: Thesouthernsociety.com
  • Piše: Nebojša Lakić

The Southern Society stižu iz Subotice, a Tales From a Southern Land im je prvo zvanično izdanje. Deset numera, plus intro i outro – 73 minute „južnjačkog“ heavy metala sa vidljivim prog elementima.

Bend su 2008. godine osnovali gitarista i pevač Tibor Szloboda i gitarista Endre Tolnai. Postavu su na kraju kompletirali basista Sandor Dorogi i bubnjar Attila Nemet.

Prvi demo snimljen je 2010. godine, dok je aktuelni album dostupan od juna 2012. godine. Ovo izdanje podržala je NKA fondacija iz Mađarske, zahvaljujući kojoj je pred nama veoma lepo realizovan digipack disk, sa ništa manje efektnim dizajnom (El Diablo).

Kada sam prvi put naleteo na TSS, pažnju mi je skrenula činjenica da ekipa svoj žanr opisuje kao mešavinu southern-metal zvuka sa progressive metalom. Ne baš svakidašnja kombinacija, složićete se. Preslušavajući pomenuti prvi demo, a i ovaj album sada, to bi zaista bio precizan opis. Čuje se Pantera (Power Metal – Cowboys from Hell period), čuje se US power heavy metal škola, ali čuje se i tradicionalni prog metal kakav su prašili veterani Fates Warning na ranijim albumima. Mračna atmosfera podsetiće i na legendarni Crimson Glory. Međutim, treba reći i to da TSS zvuče veoma sveže i znaju šta rade – bez sumnje možemo reći da je pred nama ozbiljan bend sa ništa manje ozbiljnim albumom.

TSS, dakle, funkcioniše veoma dobro u većini ključnih elemenata – bend čine odlični muzičari, odgovarajući imidž i prateći promotivni materijal (slike benda, website, dizajn omota) govore nam da se dosta pažnje ulaže u celu priču… Međutim, jedan segment ipak traži popravku u budućnosti, a to je produkcija. Generalno, sve na ovom albumu čuje se kako treba, ali ovakva svirka prosto traži znatno konkretniji studijski zvuk. Prosto me strah pomisliti kakva bi to himna (u svetskim okvirima) bila „We Don’t Bleed“ da je skuplje produkcije! Imajući u vidu da im je Senta u komšiluku, naredni album ne bi bilo zgorega snimiti u Chainroom studiju, ili negde drugo gde bi se dobio aktuelniji zvuk.

Na kraju, pomenimo da je album nabavljiv preko zvanične stranice benda, pa podržite ekipu ako ste u prilici. Sigurno da je reč o jedinstvenom metal bendu na ovim prostorima.

Spisak pesama:

1. Int(r)o Southern Land
2. Secret Messiah
3. Go With The Flow
4. Oh Brother Where Art Thou
5. Gloomy Sunday
6. We Dont Bleed
7. Sacred Carnage
8. Mean Machine
9. The Ballad Of Martin
10. Burn Well
11. Ashes
12. (Outro) TSS Classical Medley

The Southern Society - Tales From a Southern Land
Produkcija60%
Originalnost77%
Vizuelni faktor77%
Uverljivost81%
74%Finalni utisak

Komentari