Lepa svirka, dobro postavljeni instrumenti, i fantastičan vokal Aleksandra Stojkovića

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2012.
  • Web: Burning-circle.com
  • Piše: Marko Sinadinović

Progresivna ekipa iz Rume, Burning Circle, nakon gomile koncerata i demo snimaka pripremila je teren za debi album Ruins of Mankind. Samoizdanje, 11 pesama, pa da vidimo o čemu se radi…

Već pri uvodnim taktovima (pod uslovom da se prvi put susrećete sa bendom) jasno je da su momci na visini zadatka, kada je prog metal žanr u pitanju. Lepa svirka, dobro postavljeni instrumenti, i fantastičan vokal Aleksandra Stojkovića.

Nakon uvodnog instrumentala, stiže nam naslovna pesma, koja (po)najbolje opisuje sve ovo – progressive metal, pomenusmo već, ali ono što BC odvaja od stereotipa jeste povremeni growl vokal i, kako ćemo čuti u pojedinim pesmama, agresivniji delovi, koji neretko zađu i u death metal teritoriju. U intervjuu sa momcima baš smo taj detalj istakli kao potencijalno problematičan, znajući da progresivci nisu baš za ekstremni metal, dok ovi drugi svakako nisu za keyboard solaže i heavy vriskove. Ipak, treba odmah reći da su svi ti segmenti dobro povezani, i da upravo to izdvaja BC od tipičnih predstavnika žanra. Na vama je (u zavisnosti od toga koliko ste otvoreni prema eksperimentisanju) da procenite da li vam odgovara takva kombinacija.

Pohvalimo još jednom Aleksandra Stojkovića. Nema sumnje, radi se o jednom od najboljih pevača ovog žanra ne samo na aktuelnoj, već i generalno gledano, srpskoj metal sceni. Muževan, čvrst, a sa druge strane teatralan i emotivan – jednostavno, glas za desetku, koji će, siguran sam, u mnogome olakšati rad ovom bendu, jer pevači su večita boljka na ovim prostorima, posebno kada pričamo o žanrovima kroz koje se BC kreće.

Tehnički, ekipa zna šta radi. Progressive, heavy metal im svakako leži, a kada je reč o atmosferi, treba reći da je bend pošteno „zamračio“ celu priču, i da ovde nema veselih tonova.

Pesme su generalno dobre, struktura i aranžmani veoma zreli. Ipak, kako lično smatram da su hitične pesme nešto bez čega ne bi smeo da prođe nijedan album bilo kog pravca, BC je sa te strane na pola puta – na prvih nekoliko slušanja, pa na „drugih“ nekoliko slušanja, evidentno je da je „Dies Irae“ hitčina kakva se retko snima u Srbiji. Sa druge strane, ta pesma je toliko jaka da je dobrano zasenila ostatak materijala. Da me ne shvatite pogrešno, album prija od početka do kraja, ali voleo bih da je ovde prisutan još koji mega-bombastičan refren, između svih tih prog zavrzlama. Imajući u vidu današnju hiperprodukciju, treba biti spreman na to da će većina slušalaca jako brzo preći na sledeći album, ako se ne „upecaju“ već u startu. Jer, vremena izučavanja jednog izdanja, i otkrivanja svih njegovih tajni, davno su završena – što je činjenica koja neće ići u prilog BC-u jer ovo je bend za konkretnije i detaljnije proučavanje. To će im, istovremeno, biti i najveći kompliment za one ljubitelje žanra koji nisu spustili kriterijume, niti izgubili živce i koncentraciju za otkrivanje bisera u moru izdanja svake godine, meseca i dana.

Mnogo toga bi se imalo još reći, ali kad već pominjemo koncentraciju, da vas ne udavim pričom – Burning Circle je izgrađen sastav, potpuno spreman za inostranstvo i igranje na terenu gde se traži mnogo više posvećenosti i kvaliteta nego kod nas. Želim im svu sreću na tom putu, a vama svima preporuka da bendu date priliku. Ako ništa, garantujem vam da bolji vokal i kvalitetniji prog odavno niste čuli na domaćoj sceni… ako izuzmemo poprilično slično iznenađenje, debi album beogradskog Organized Chaosa.

Spisak pesama:

1. Circle Cycling
2. Ruins of Mankind
3. Kindred Spirits
4. The Burning Circle of Life
5. Ghosts Crying
6. Gabriel Principle
7. Gargoyle on a Belfry
8. Dies Illa
9. Dies Irae
10. What Would Life Be?
11. Murphy’s Law (Bonus track)

Komentari