Plan Bune je da svima stavi osmeh na lice, pivo u ruku i ovcu u krevet

  • Žanr: Heavy Metal / Rock
  • Izdavač: SMP Music, 2011.
  • Web: Facebook
  • Piše: Marko Sinadinović

Prva Beogradska Seljačka Buna podignuta je 2005. godine i trajala je do 2007. godine nesretno položivši orudje. Druga se sada vraća jača nego pre, konkretnije naoružanje je dobavljeno i konačan udar je njihov zvaničan debi album Buna je Počela, objavljen početkom novembra 2011. godine za SMP Music. Oni su nam ga darovali (album, jelte), kao pravi „seljački“ trudbenici u majčici Srbiji, potpuno besplatno za preuzimanje.

Svedoci smo da su u prethodnim godinama iznikli bendovi sa sličnim karakterom u smislu vrlo humorističnih/sarkastičnih tekstova i generalno jednog koncepta parodiranja već poznatih ideologija u vidu gothic ili metal subkultura, kao i turbo-folka, tako da i Seljačka Buna ne odudara previše od standarda koje su postavili bendovi poput Pera Defformera. Seljačka Buna suštinski kombinuje tradicionalni nard ‘n’ heavy zvuk sa uticajima bluesa, etno zvuka, i mnogih drugih. Bend odlikuje sjajna usviranost i kompaktnost, iako su vrlo mladi, a ni tehničke karakteristike ne zaostaju te se često na albumu dešava veliki broj krešenda i dekrešenda; tako usred raznovrsnog energetskog naboja oni mogu da „zazvuče“ jako melodično, a upevanost im omogućava da razviju efektan himnični dvoglas ili troglas.

Pesme Seljačke Bune deluju kao jedno veliko zezanje i primetna je ideja koja isijava iz svakog segmenta benda (vrlo simpatičan omot i logotip – prim.aut) da oni ni sami sebe ne shvataju sasvim ozbiljno, ali da ipak žele da prenesu svoju poruku kritike stereotipa. To im dozvoljava da odsviraju ono što žele jako dobro, raznoliko, a da to zvuči istinito i jednako smešno sa velikim potencijalom za puštanje po žurkama, kačenje na Fejsbuk profilima ili Youtubeu.

Glavni i jedini problem sa ovim izdanjem je činjenica da Buna često narušava granice između osvežavajuće parodije stereotipova i zakoračenja u isti onaj šund kakvim su kasnije postali, na primer, Vatreni Poljubac, Divlje Jagode, Nervozni Poštar i ostali koji su bljesnuli a kasnije postali neinventivni dinosaurusi (veliko telo, mala glava, mozak još manji). Mislim da bi za Bunu bilo mnogo efektivnije da smanji broj pesama po albumu i naprave jedan konkretan punk/rock/metal udarac od albuma sa 7-8 pesama sa singl potencijalom poput „Hevi Metal je to“ i „Gotik cica maca“ jer se sa ovih 13 pesama i skitova javlja određeni zamor slušaoca i zahteva tek vrhunsko raspoloženje da bi se kao takav prihvatio u celosti.

Seljačka Buna zasigurno ne mari za etikete koji će im biti prišivene, već su dokazali svoj potencijal na brojnim nastupima narodnog veselja u vidu koncerata i potpuno je jasno da nabeđene urbane voštane figure nemaju šta tražiti na njihovim svirkama i u njihovoj muzici. Plan Bune je da svima stavi osmeh na lice, pivo u ruku i ovcu u krevet i u tom poduhvatu je bend uspeo.

Spisak pesama:

1. Hevi metal je to
2. Nije htela
3. …upijev
4. Seljačka Buna Kru Junajted
5. Cica maca kolo (skit)
6. Gotik cica maca
7. Devojka sa gotik nogama
8. Svinjokolj
9. Mi smo drvoseče
10. Dabrovi
11. Ponovni dolazak
12. Pank šlager
13. Promo

Komentari