Nevergreen ima prepoznatljiv stil, atmosferu samo njima svojstvenu i, između ostalog, fenomenalan rad klavijatura…

  • Žanr: Gothic Metal
  • Izdavač: Hammer Records, 2012.
  • Web: Nevergreen.hu
  • Piše: Nebojša Lakić

Vodeći gothic metal sastav iz Srbije, vojvođanski Nevergreen, skoro je objavio deseti album u (očito) veoma plodonosnoj karijeri. Još jednom nam je u praksi pokazano da to što bend dolazi iz relativno male sredine nije nikakva prepreka za kvalitetan rad.

Slična priča kao i sa prethodnim ostvarenjem New Empire – materijal je snimljen u senćanskom Chainroom studiju u dve verzije, engleskoj i mađarskoj. Svoju magiju i produkcijske veštine na pesme je preneo Nikola Mijić, a izdavač je i ovoga puta mađarski Hammer Records.

Karmageddon počinje pesmom „Rise, Messiah“, za koju je snimljen i efektan video spot. Ono što je jasno već na prvo slušanje je to da bend nije preterano odstupio od dosadašnje forme, svirački i produkcijski gledano. Najveća razlika je u činjenici da Nevergreen sada ima i ženskog člana u bendu, pa je Valentina svojim soprano vokalima upotpunila bend dodavši još jedan gothic pečat celoj priči.

Ono sa čime Nevergreen očigledno nema problema, a što demonstriraju već godinama je komponovanje. Prethodni album obilovao je hitovima, a ni ovaj put ih ne nedostaje – „Rise, Messiah“, „Dark Lights“, „Till Death Tears us Apart“, „Tired Wings of Doom“… nema smisla ni nabrajati. Poslednja pomenuta može da se svrsta i u balade, čime je album još više dobio na koloritu.

Upućeni znaju da Nevergreen uporedo sa autorskim materijalom praktikuje snimanje obrada pozntih pop hitova. I dok je na prošlom albumu Madona obučena u gothic odelo, ovaj put to se desilo sa klasikom „O Fortuna“ i Depeche Mode hitom „Policy of Truth“. Očekivano odlično.

Okej, dakle sve sami plusevi. Ipak, jedna stvar ostala (mi) je nejasna, a to je produkcija vokala. Zbog čega su vokali potisnuti u odnosu na muziku, zaista ne bih znao reći. Macurin glas je sasvim sigurno među najboljim unutar svetske gothic metal scene današnjice, ali čvrsti gitarski rifovi i bubanj poprilično su ga „pojeli“. Ako mi dozvolite subjektivnu opasku – verujem da bi se konkretniji rezultat postigao da su čoveka još pojačali, jer je bez sumnje pokazao raznolikost, strast i sve ostalo što uglavnom nedostaje pevačima na ovim prostorima i šire.

Ipak, nije u pitanju ništa što će preterano oštetiti uživanje u albumu. Nevergreen ima prepoznatljiv stil, atmosferu samo njima svojstvenu i, između ostalog, fenomenalan rad klavijatura, te verujem da će fanovi, kako stari tako i oni koji će to eventualno postati, sve to veoma lako prepoznati.

Spisak pesama

Englesko izdanje:

1. Rise, Messiah
2. Dark Lights
3. One Shot, One Kill
4. Dawn of the Doom
5. Till Death Tears Us Apart
6. Tired Wings of Doom
7. Wishes in the Wind
8. Raise the Death

Mađarsko izdanje:

1. Jöjj, Messiás
2. Sötétségből fény
3. Egy lövés egy halál
4. A végzet hajnalán
5. Míg a halál el nem választ
6. Policy of Truth
7. Dermedt angyal szárnyán
8. Népünk árnya visszatér
9. O Fortuna
10. A halottlátó

Komentari