Iskreno se nadam da će 2012. godina biti u znaku ovog benda

  • Žanr: Modern / Nu Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2011.
  • Web: Tiarah.com
  • Piše: Darko Živković

Jedna stvar uvek me je kopkala… Imaš sopstveni studio, radiš dobre i ozbiljne snimke raznim našim i regionalnim bendovima a nikako sopstveni album da snimiš. Haha, napokon se i to dogodilo. Tiarah, bend iz Sente, malog gradića na obali Tise, koji predvodi Marjan Mijić (inače, jedan od vlasnika Chainroom studija), napokon je svoje dugogodišnje ideje sproveo u delo, u vidu debitantskog albuma Extinction Ceremony na kojem se našlo 11, poprilično ujednačenih, numera.

Ono što svakako izdvaja ovaj album od ostalih domaćih izdanja su hitične pesme. Možda će neko prokomentarisati da to odmah ide u komercijalu, ali svakako podržavam kada je pesma hitična, pa lako ulazi u uvo, ako me razumete. Pustite ovo izdanje, zatvorite oči i ubedite me da je ovo bend iz Sente, ili Srbije, kako god. Da smo iole normalna zemlja, verujem da bi ovaj bend bio potpisan za neki major label, jer to definitivno zaslužuju kada se sve sagleda. Iako je Tiarah (logično) album snimio u sopstvenom studiju, ovde nema previše nerealnih zahvata, jer bend moćno i uigrano zvuči i uživo, u što sam se više puta uverio. Jedino mi je krivo što se nisu više afirmisali u sopstvenoj zemlji, te ih van Vojvodine (i Mađarske) nismo imali prilike videti uživo.

Da se vratimo na album. Na produkciju ne treba trošiti reči, tu je sve na visokom nivou, a što se samog zvuka tiče, podjednako dobro se Tiarah snalazi sa gruvačkim pesmama poput Burn, Hate and Fury, Violent Intentions, Demented kao i u onim, pomalo alternativnijim od kojim možemo izdvojiti Pearl, Gone Forever ili P.S. Što se same muzike tiče, ovo je pre svega jedan moderni metal album, ali koji se ipak koristi i starim zvukom, kakav su pre 15-ak godina patentirali Slipknot, Spineshank, Coal Chamber, Deftones, Stone Sour i drugi.

Album sadrži i obradu kultne Diane, severnoirskog benda Therapy?, gde je numera dobila potpunu novu dimenziju. Mišljenja sam da album nije adekvatno promovisan prošle godine i iskreno se nadam da će 2012. godina biti u znaku ovog benda.

Spisak pesama:

1. Burn
2. Pearl
3. Hate and Fury
4. Violent Intentions
5. Jitterbugs (Delirium Tremens)
6. Gone Forever
7. Demented
8. Razorblades and Sugar
9. P.S.
10. Diane (Therapy? cover)
11. Stupid

Komentari