Siroviji, „živ“ pristup u potpunosti odgovara zamišljenim idejama, dok kombinacija ekstremnijih HC elemenata i sličnih vokalnih izražaja sa hrišćanskim crkvenim pojanjem i prigodnim ritmovima stvara jedinstvenu zvučnu sliku kakvu ne čujemo tako često

Nikšićki sastav Vizant vratio se sa novim albumom, te još jednom demonstrirao da ne odustaje od svog jasno zacrtanog puta, odnosno da muzički ali i tekstualno, još uvek imaju dosta toga da kažu.

Ako ste upućeni u dosadašnji katalog benda, Nebo orlova neće vas iznenaditi ni zvukom, ni tekstovima. To je taj energični metal, protkan hardcore silovitošću i patriotsko/pravoslavnim temama – duhovni segment je uvek važan, rekao bih i najvažniji deo Vizant univerzuma.

Tekstovi i ovoga puta na srpskom jeziku, a već iz naslova jasno je da su teme i dalje već pomenuto pravoslavlje, ljubav ka zemlji i naciji, Rusiji… ukratko, srpstvu i pravoslavlju. Kao takav, Vizant nema konkurenciju u Crnoj Gori, pa ni na srpskoj sceni u celini.

I dok je prethodni album Blagovjesnik bio posvećen junacima 72. protivterorističke brigade Sokolovi (1991 – 1999), ovoga puta svoju zahvalnost i podršku Vizant je uputio Herojima sa Košara. Podršku je dobila i Republika Srpska u naslovnoj numeri „Nebo orlova (Republika Srpska)“, Makedonija u numeri „Aleksandar (Makedonija)“, te Rusija u dve pesme. Vizant se setio i Jasenovca, cara Konstantina, dok ni lokalne teme nisu preskočene („Lovćenska vila“).

Produkcijski gledano, bend je uvek zvučao kako i treba za muziku koju stvaraju. Siroviji, „živ“ pristup u potpunosti odgovara zamišljenim idejama, dok kombinacija ekstremnijih HC elemenata i sličnih vokalnih izražaja sa hrišćanskim crkvenim pojanjem i prigodnim ritmovima stvara jedinstvenu zvučnu sliku kakvu ne čujemo tako često.

Trud i posvećenost osete se u svakoj sekundi, a Vizant svakako nije novo ime, pa već otprilike znate šta vas ovde očekuje. Album je sigurna preporuka za sve one kojima se dosadašnji rad grupe sviđa, dok bih pozvao i sve ostale da provere bend i album. Verujem da im nije lako u politički osetljivoj, današnjoj Crnoj Gori sa tematikom koju zastupaju, te upravo ta beskompromisnost i hrabrost, između ostalog, zaslužuju da im pružimo podršku.

Album je u celosti dostupan na YouTubeu, pa ako vas je sve ovo zainteresovalo – poslušajte ispod kako zvuče.

Vizant – Nebo orlova spisak pesama:

1. Šaptač
2. Portret
3. Lovćenska vila
4. Rusija (Nikolaj)
5. Konstantin
6. Nebo orlova (Republika Srpska)
7. Srce Johanovo
8. Ime (Nomen est omen)
9. Aleksandar (Makedonija)

Vizant - Nebo orlova
Produkcija81%
Originalnost89%
Vizuelni identitet68%
Uverljivost84%
81%Finalni utisak

Komentari