SinophiA je definitivno jedan od bendova na koje treba računati u budućnosti!

  • Žanr: US Heavy / Power Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2012.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Da li vam se razlegne smešak na usnama kada se prisetite poslednjeg albuma američkih legendi power/thrash metala, grupe Iced Earth (Dystopia)? Znam, meni takođe!

Isti slučaj je verovatno i sa novosadskom grupom SinophiA, koju su 2008. godine osnovali Miodrag Fodora (vokal), Stefan Apatović (gitara) i Nemanja Apatović (bas). Ipak, prava trudbenička delatnost kreće tek sredinom 2011, sa dolaskom Attile Lukacsa (gitara) i Uglješe Čubrila (bubnjevi). Uprkos kratkom trajanju već su stekli solidno iskustvo koje je pečatirano nastupanjem kao predgrupa na skorašnjem koncertu Tim „Ripper“ Owensa.

Iako je bend očito pod velikim uticajem Iced Eartha, bilo bi pogrešno svrstati ih u ionako već pretrpanu kategoriju slepih obožavatelja dotičnih velikana. Ima na ovom mini albumu dovoljno raznolikosti i kvaliteta koji već na samom početku uzdižu ovu grupu iznad srpskog metal proseka koji nije nizak, ali nažalost ni prevelike hvale vredan.

Prvo što mi je privuklo pažnju jeste glas Miodraga Fodora, pošto sam uvek u potrazi za dobrim domaćim heavy/power metal pevačima koji mogu da prate nekakav svetski standard što se tiče tog načina izražavanja. Naša scena je gotovo zapušena osrednjošću (da se lepo izrazim) kada se radi o tom departmanu i Fodor mu tu dođe kao dašak svežeg vazduha! Naravno, treba tu još rada, ali talenat je više nego uočljiv.

Što se tiče muzike, ona je na ovom mini albumu odlična u sve četiri pesme!

Koren joj je svakako u američkom power/thrash metalu koji je posut dobranom šakom predivnih melodija i duplih gitarskih bravura koje kao da su izašle iz Iron Maiden kuhinje, Veoma dobri rifovi i česte promene tempa (još jedna stavka koja fali domaćem metalu), držaće vam pažnju od početka do kraja. Zaista sam prijatno iznenađen gitarskim dvojcem Apatović/Lukacs, pogotovo kada se ima u vidu kratkoća vremena koje su zajedno proveli!

Veoma retko mi se dešava da posle preslušavanja nekog domaćeg rock/metal izdanja ne mogu odmah da izdvojim pesme koje se očito izdvajaju od ostatka i ovo je jedan od tih slučajeva. Sve četiri numere su odlične! „Void of Doom“, „Blessed & Cursed“ i „Warscream“ su očito napravljene u Iced Earth/Iron Maiden radionici, sa svim pozitivnim karakteristikama iste. Ukusne promene tempa, pregršt melodija i agresivnih rifova, a sve začinjeno dobrim solažama i vokalom. Pesma „Hallowed“ se izdvaja utoliko što u sebi nosi i neke novitete kao što je koketiranje sa ekstemnijim formama metala, pre svega u dodatku death metal vokala.

Produkcija je solidna i dozvoljava nam da prilično jasno čujemo ono što grupa ima da ponudi. A ima da ponudi mnogo!

Sinophia je definitivno jedan od bendova na koje treba računati u budućnosti!

Spisak pesama:

1. Void of Doom
2. Blessed & Cursed
3. Hallowed
4. Warscream

Sinophia - Blessed & Cursed
Produkcija71%
Originalnost66%
Vizuelni faktor48%
Uverljivost79%
66%Finalni utisak

Komentari