Decibel je novo parče istorije koje morate posedovati i slušati

  • Žanr: Thrash Metal
  • Izdavač: Miner, 2012.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Miner Recordings nastavlja sa vozdizanjem domaćeg metala. Pruža priliku mladim bendovima, ali ne zaboravlja ni „stare kuke“ koje su nekada harale na ovim prostorima i gradile scenu. I tako, nakon (samo) 15 godina diskografske pauze, pred nama je novi, četvrti, album legendarne Annatheme iz Novog Sada. Istorija se nastavlja? Itekako.

Stara (originalna) ekipa Stavra, Žile i Vuja, potpomognuta nešto mlađim metalcima Blažom (M.A.D:Goya) na vokalu i Markom na drugoj gitari, snimila je povratnički album Decibel, koji nam u 45 minuta dobre metalske zabave donosi 11 novih numera.

Da budem iskren, nisam prevelik fan prethodnih izdanja, ali mi je ovo itekako leglo. Opasna thrash svirka, poprilično žešća nego ranije, logičan spoj starog i novog zvuka, razarajuća rifologija, solaže, hitične numere – prosto ne znam koju bih izdvojio, a i ne moram, jer ovaj album se vrlo lako da slušati od početka do kraja. Prosto je neverovatno da je ovaj album stajao u „fioci“ bar dve godine, mada, poznato je da organizovane muzičke industrije u nas gotovo da i nema.

Mnogi bendovi se nikada nisu trebali okupiti zbog loših izdanja/bledunjavih koncerata, ali ova ekipa je dokazala i tek će dokazati da su oduvek vredeli. Glupo je i napisati da je produkcijski ovo njihov najjači album, ali itekako možete čuti da je u pitanju analogni studio. Snimanje je obavljeno bez aktiviranja metronoma, a producent albuma bio je Sneky Mr. Big, koji je, čini mi se, producirao i prethodna izdanja.

Ono što još karakteriše Decibel su sjajni gosti na albumu (Boban (Ritam Nereda) je otpevao „Neću da znam“, Đemba (Gunsale) je pomogao u numeri „Lousey Was a Whore“), kao i buklet i sam dizajn omota, koji zaista podseća i vraća u stare slavne dane metal muzike. Nije se štedelo, 20 stranica bukleta, napisana je i kompletna biografija benda, tu su i propratni tekstovi, fotografije… Jednostavno, Decibel je novo parče istorije koje morate posedovati i slušati.

Album je posvećen svim nevinim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Spisak pesama:

1. The Pressure Song
2. Apocalyptic Breed
3. Home Again
4. The Black Santa
5. Damned at All
6. One of Us
7. Lousey Was a Whore
8. Neću da znam
9. We Are Two Worlds, Which Never Collided
10. The Snake
11. Hate Time

Annathema - Decibel
Produkcija79%
Originalnost63%
Vizuelni faktor69%
Uverljivost70%
70%Finalni utisak

Komentari