Doktor i ekipa uradili su dobru, modernu ploču, sa zanimljivim tekstovima i pamtljivim refrenima

  • Žanr: Alternative Metal/Modern Hard Rock
  • Izdavač: Miner Recordings, 2012.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Fonic je bend koji albumom Urbana legenda želi da promeni neke stvari na aktuelnoj domaćoj sceni. A da li su uspeli u tome, to ćete već, kako je i red, sami da procenite.

Ovaj beogradski sastav postoji od 2006. godine. Predvodi ga Doktor, nekadašnji frontmen RapidForcea. Čoveku se definitivno mora odati priznanje, jer toliku upornost i entuzijazam ne viđamo tako često. Iako je gotovo uvek imao problema sa postavom i raznim peripetijama, zacrtao je sebi jasnu viziju, koju je, moramo priznati, i više nego dobro realizovao.

Takođe, u startu treba istaći da nekih preteranih sličnosti između Fonica i RapidForcea nema. Fonic nudi znatno drugačiji pristup muzici – momci su probali spojiti nekoliko žanrova, može se čuti i modern rock, pop, grunge, alternativa, metal, pa, eto, recimo da bi alternative rock/metal najbliže opisao album koji je pred nama.

Sada već davne 2007. godine, ekipa je snimila EP The Swamp Dance, koji je sadržao tri (obećavajuće) numere otpevane na engleskom jeziku, dok nam se na albumu prvencu u potpunosti obraćaju na srpskom (čak su uvrštene i prevedene numere sa pomenutog EP-a).

Većina pesama na 45-ominutnom CD-u je „radio-friendly“ („Apsolutna ljubav“, „Sanjam“ i „Ostavljam sad sve“ najbolji su primeri), i prosto morate čuti da je moguće biti i komercijalan i žestok u isto vreme. Doktor i ekipa uradili su dobru, modernu ploču, sa zanimljivim tekstovima i pamtljivim refrenima, dobrim aranžmanima, pa i produkcijom. Ništa ovde ne nedostaje, pa možemo bez problema reći da je sastav pružio svoj maksimum. Na redu ste vi, dragi čitaoci, da sve to podržite kupovinom izdanja, slušanjem i odlaskom na koncerte… Naravno, ukoliko se pronađete u ovoj priči.

Na kraju, iskreno se nadam da će sastav da uradi i verziju na engleskom jeziku, jer kvalitet koji je demonstriran na ovom izdanju mogao bi vrlo lako da se svidi i široj publici.

Spisak pesama:

1. Zauvek
2. Heroina
3. Urbana legenda
4. Sanjam
5. Strast
6. Apsolutna ljubav
7. Ukus nemira
8. Novi dan
9. Misija
10. Gorećeš cela
11. Ostavljam sad sve

Fonic - Urbana legenda
Produkcija80%
Originalnost64%
Vizuelni faktor86%
Uverljivost72%
76%Finalni utisak

Komentari