Solidno izdanje koje će, nadam se, biti samo uvod u neka bolja rešenja u budućnosti

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Miner Recordings, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Uvek je zdravo malo promućkati ustajalost i pokušati sa novim rešenjima.

Upravo ka tome naginju momci iz mladog sastava Spring & Youth, osnovanog 2008. godine od strane petorice muzičara koji dolaze iz pet različitih srpskih gradova, ali ono što ih veže jeste ljubav prema metalu i to onom totalno nekonvencionalnom i lišenom bilo kakvih ograniničenja, žanrovskih i svih drugih.

Pred nama se nalazi prvenac pod nazivom Between the Irony, koji donosi pregršt lepih ideja, veštog muziciranja i pre svega osveženja.

Ako bi morali žanrovski da limitiramo ovaj bend, onda bi to bio progressive metal sa tonom eksperimenata. Naravno, gitare i rifovi igraju glavnu ulogu, i u produkciji su našli mesto u prvom redu, ali ne smemo zanemariti ništa manje značajnu ulogu klavijatura, bubnjeva i bas gitare koju svira Ivan Vasić, jedini “renomirani“ član Spring & Youth kao bivši član Alogije.

Ono što meni generalno smeta na ovom izdanju jeste hronični nedostatak pesme kao klasično upakovane forme. Razumem ja eksperimente i želju za nečim novim (naslušao sam se toga uz pregršt “čudnih“ progressive bendova, pre svega iz rejona Skandinavije), ali ja ovde u većini slučajeva ne osećam pesmu kao takvu. Jedino bi se “Two Orangeez“ mogla svrstati u tu kategoriju, dok mi ostatak izdanja deluje nekoherentno, nedovršeno i moram reći zamorno.

Jedan od preduslova kada ovakva vrsta muzičkog stvaralaštva može da uspe, jeste kada se na njega nakalemi autoritativan, harizmatičan i upečatljiv vokal. Nažalost, ovde nema te slamke spasa. Marko Stojanović ima svoj stil pevanja koji ponekad može i prijatno da iznenadi, ali nam u suštini ne daje ni približno onoliko koliko ovom izdanju očajnički treba. Tome svakako ne doprinosi ni rešenje kojim je njegov glas previše gurnut u pozadinu u finalnom miksu, pogotovo kada Marko peva u mirnijim tonovima.

Pored tog vokalnog minusa, produkcija je jedna od svetlijih tačaka Between the Irony. Puna, teška i otvorena za svarki instrument, ona daje podsticaj za slušanje ovog albuma.

Spring & Youth su svojim debitantskim ostvarenjem ponudili zavidan broj odličnih zamisli koje, nažalost, uglavnom nisu doživele adekvatno pakovanje. Ovo je solidno izdanje koje će, nadam se, biti samo uvod u neka bolja rešenja u budućnosti.

Spisak pesama:

1. Kidd Prelude
2. Two Orangeez
3. Heavy
4. Feetless
5. Muriatic
6. As Fast As Possible
7. Play
8. Four and a Half

Spring & Youth - Between the Irony
Produkcija80%
Originalnost87%
Vizuelni faktor73%
Uverljivost37%
69%Finalni utisak

Komentari