EP koji se sluša u dahu. Više puta…

Svaka sušna sezona izrodi i po koje iznenađenje. I kada to kažem, mislim pre svega na ona koja krivu dijagrama kvaliteta izdanja na godišnjem nivou drže u plusu. Manifestation of Dark Arts je jedno od takvih. Bar je takav inicijalni utisak. I moram priznati da je iznenađenje prilično veliko imajući u vidu minuli rad benda, koji je sve samo ne naročito upadljiv, dopadljiv i kvalitetan. Isto važi i za spot koji je poslužio kao sredstvo za početak promocije “MoDA”. Nedopustivo neozbiljan i infantilan, jer je sam materijal koji čini novi EP zapravo jako, jako dobar. Nakon početnog lutanja, dilema oko stila i pravca evolucije benda, čini se da su momci Riverrotha našli pravu formulu.

Ono što “MoDA” poseduje, je supstanca, količina kvalitetno iskorišćenog entuzijazma, nesputanog sa onim „mi moramo“ ili „mi želimo“ da budemo ukalupljeni u trend, stil koji je do skoro bio dominantan međ’ njihovim vršnjacima. Onog momenta kada je prefiks „old school thrash“ stavljen po strani, rifovi ovih momaka su postali vrlo efektni, pesme sjajno aranžirane, materijal odlično upakovan. Naravno da se može voditi polemika oko toga da su na momente sviračka rešenja već poznata i da smo sve ovo već negde čuli mnogo puta do sada, ali sinteza svega navedenog daje jedan vrlo ubedljiv rezultat, EP koji se sluša u dahu. Više puta. Zar je potreban drugi parametar da se izdanju dodeli visoka ocena? Dakle, sviranje na potrebnom nivou, vokal takođe, kao i sam zvuk. I ovde je bend evoluirao u pravom smeru. Sasvim korektan rad i učinak kada je miks i ukupan zvuk Riverrotha na ovom izdanju u pitanju.

Onog momenta kada je prefiks „old school thrash“ stavljen po strani, rifovi ovih momaka su postali vrlo efektni, pesme sjajno aranžirane, materijal odlično upakovan

Što se tiče propratnih elemenata izdanja, pre svega mislim na omot EP-ja, koji takođe podleže recenziranju, mogu samo da kažem da je i tu bend izabrao pravo rešenje. Ne baš u potpunom skladu sa karakterom benda, jer asocijacija koju isti izaziva, pri prvom kontaktu, je da se radi o bendu koji ima veće genetsko nasleđe black metala nego što je to stvarno slučaj.

Riverroth

Sa druge strane i ovde je postignut maksimalan učinak, bar iz mog ugla, a recenzija je ipak subjektivna stvar, jelte. Meni se dopada i to je za ovaj tekst jedino bitno. Još jedan plus uknjižen.

Kada se sve sabere i oduzme, ponoviću da je ovo izdanje jedno vrlo prijatno iznenađenje i da je bend napravio ogroman korak napred. Sve što nama ostaje je da ispratimo i podržimo Riverroth. Manifestation of Dark Arts bi trebao bendu da bude ulaznica u viši rang takmičenja. Nadam se da je tako. I da, da ne zaboravim, ocena manje za vizuelni identet zbog ličnog utiska za spot. Da pojasnim tezu: momci su mladi, pripadnici nove generacije koja bi mnogo bolje trebalo da zna i bude svesna da je vizuelni deo promocije i građenja identiteta benda u ovoj eri bitna koliko i sam materijal. Dobronamerna packa i sugestija da se tome više posveti pažnje i uloži više truda.

Riverroth – Manifestation of Dark Arts spisak pesama:

1. Desolation (Intro)
2. Grave Brigade
3. Horned Skull Cult
4. Father of the Plague
5. Manifestation of Dark Arts
6. Outro

Riverroth - Manifestation of Dark Arts
Produkcija74%
Originalnost71%
Vizuelni identitet73%
Uverljivost86%
76%Finalni utisak

Komentari