Ako bih u jednoj rečenici morao da opišem ovaj album, rekao bih da upravo ovako Eyesburn treba da zvuči u 2013. godini

  • Žanr: Peace Metal
  • Izdavač: Ammonite, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Posle osam godina studijske pauze, Eyesburn, po mnogima jedan od najboljih domaćih sastava svih vremena, vraća se na scenu sa novim albumom!

Dugo se najavljivalo i nestrpljivo očekivalo ovo izdanje, koje je na kraju objavljeno za malu, nezavisnu kuću Ammonite Records iz Beograda, dok će im prvi LP u karijeri, na jesen objaviti Miner Recordings.

Ovo je prvi put da bend svoj album nije snimio analogno na traci, nego na kompjuteru, da ne kažem hard disku, i to se od prve sekunde itekako čuje! Ne kažem da stari način snimanja ne valja, ali im je nekako uvek falilo te malo bolje i čistije produkcije. E, ovog puta to je ispravljeno, studio Blaze i Pileći su odradili odličan posao, dok je finalni mastering uradio Jens Bogren koji je radio sa mnogo bitnim facama na metal sceni (Soilwork, James LaBrie, Kreator, Orphaned Land, Dark Tranquillity…).

Eyesburn je osmislio novu kovanicu u metalu, nazvavši svoj crossover pravac peace metal, što im, realno, potpuno odgovara.

Na novom izdanju nam isporučuju svojevrsne himne, ne zaboravljajući svoje korene u metal/HC-u (poslušajte samo „Burning Ball“!), ali ni nešto kasniji (i prepoznatljiviji) reggae period, iako su ovoga puta tromboni Kojota i Vukašina pomalo u drugom planu, dok je Dušanov saksofon došao do potpunog izražaja.

Kojot je svoj vokalni/lirički posao odradio na visokom nivou i još jednom dokazao da se radi o vanserijskom muzičkom telentu. Ostatak ekipe, pojačan Laletom i Đurom na gitarama i Bosketom na bubnju, zvuči kao veoma dobitna i žestoka kombinacija.

Što se tiče pesama, izdvojio bih „Peacefull War“, „Boycott Call“, „Burning Ball“, „Frontline“ i „Sudden Fall“, te naravno i „Hold This Way“, koja je napokon snimljena u studiju.

Ako bih u jednoj rečenici morao da opišem ovaj album, rekao bih da upravo ovako Eyesburn treba da zvuči u 2013. godini. Momci, dobrodošli nazad!

Spisak pesama:

1. Ways of the Creator
2. Peaceful War
3. Time
4. Illegal (Nation of Millions)
5. Burning Ball
6. Boycott Call
7. Frontline
8. Dustbin
9. True Child
10. Sudden Fall
11. Hold This Way
12. Happy and Free
13. My Friend
14. Dance
15. My People

Eyesburn - Reality Check
Produkcija90%
Originalnost85%
Vizuelni faktor78%
Uverljivost81%
84%Finalni utisak

Komentari