Ako ste željni kvalitetnog, energičnog rock zvuka, pa još sa tekstovima na srpskom jeziku, ne morate dalje da tražite

  • Žanr: Rock / Hard Rock / Metal
  • Izdavač: Demofest Music, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Nebojša Lakić

Banjalučki sastav Neuro, godinu dana nakon pobede na Jelen Demofestu, finalizovao je debi album Zvuci ćutanja. Pre par dana promovisan je u Banjaluci, odštampan je više nego solidan tiraž, a ekipa je album postavila i za besplatno preuzimanje, kako je i red, imajući u vidu da sve troškove oko albuma snosi organizator festivala, tj. da je upravo to i nagrada koju je Neuro osvojio.

Neuro čine iskusni banjalučki muzičari, prekaljeni vukovi sa zavidnim koncertnim stažom i iskustvom u radu sa bendovima raznih profila. Zajedničko im je da su se uglavnom kretali kroz rock i metal vode, a album koji je pred nama upravo je kompromis između ta dva pravca.

Praktično sav materijal na albumu, kako muzički, tako i tekstualno, autorsko je delo pevača Dražana Pozderovića Oskara. Oskar je dobro nadahnut onom iskrenom, sirovom rock energijom kakvu srećemo kod sastava tipa Majke, Partibrejkersi ili Bjesovi, dok je gitarski tandem Nikola Galić / Boris Golić većini pesama dao metalski šmek. Ritam sekcija koju čine dva Dobrijevića, Ninoslav i Nenad, odradila je pošten posao, a da bi sve to zvučalo kako treba i sa zvučnika, pobrinuo se pomenuti Ninoslav (Digital Boyler studio), te iskusni producent Dejan Vučković. Rezultat je punokrvni rock album, kog se ne bi postideli ni bendovi sa konkretnijom diskografskom pozadinom.

Već nakon prvih par slušanja, nekoliko pesama nameću se kao vodeće – „Bože da l’ si živ“ je svojevrsna himna ovog benda, i zahvaljujući njoj, te „naj-metal“ pesmi na albumu „Igra zla“ i pobedili su na gore pomenutom festivalu. Bez sumnje, reč je o najboljim pesmama snimljenim na BL rock sceni u poslednjih ko zna koliko vremena… Nažalost, o nekoj posebnoj konkurenciji ne možemo ni da pričamo, jer Banjaluka ne može da se pohvali sa bog zna koliko jakom scenom.

Idemo dalje. Naslovna pesma je već ekranizovana zahvaljujući saradnji sa MTV-em, i po ličnom mišljenju, to je bio odličan izbor za spot i prvi singl – pesma poseduje sve pozitivne elemente koje bismo pripisali Neuru – gitarski posao je fantastičan, dok je Pozderović, zna to cela Banjaluka, jedan od najboljih pevača koje je grad na Vrbasu ikada imao. Iako je već sarađivao sa poznatijim banjalučkim bendovima (Balkan Express, Heaven Rain), za nadati se da će ovoga puta i definitivno probiti okvire najvećeg grada Srpske i da će taj kvalitet biti opšteprihvaćen i priznat u regionu.

Recenzent bi još izdvojio numere „Nema ljubavi“ (skoro gothic rock atmosfera, simpatična mešavina The 69 Eyes / The Cult priče), uvodnu „Udahni me“ i eksperimentalnu odjavnu „Odlazim“.

Sve u svemu, album poseduje više nego dovoljno hit – radijskog potencijala, a bend se zaista potrudio da finalni proizvod bude što bolji – ako budete u prilici da se domognete fizičke kopije diska, biće vam sve jasno kada vidite kako je osmišljen i dizajniran buklet.

Na kraju, ako ste željni kvalitetnog, energičnog rock zvuka, pa još sa tekstovima na srpskom jeziku, ne morate dalje da tražite.

Spisak pesama:

1. Udahni me
2. Bože da l’ si živ
3. Nema ljubavi
4. Čuvaj me
5. Zvuci ćutanja
6. Putnik
7. Pustinja
8. Igra zla
9. Odlazim

Neuro - Zvuci ćutanja
Produkcija81%
Originalnost61%
Vizuelni faktor68%
Uverljivost85%
74%Finalni utisak

Komentari