Kvalitetno izdanje koje će u današnjoj eri interneta svakako naći put do svog kruga slušalaca

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Pred nama je još jedno (skoro) instrumentalno izdanje… Radi se o prvom solo albumu Aleka Darsona (pravo ime Aleksandar Đorđić), beogradskog gitariste i producenta, koji nam je pre svega poznat po radu u grupi Organized Chaos.

Aleksandar, koji je i do sada bio relativno poznat kao odličan gitarista, odlučio je pre dve godine da nastavi svoje muzičko usavršavanje u cenjenom rasadniku muzičkih talenata, američkom Berklee univerzitetu, a mini album Panopticon je prvo predstavljanje onoga što je tamo inkorporirao u svoj gitarski stil.

Iako je Panopticon u svojoj osnovi metal, šarolikost artističkog pristupa predstavljenog na samom izdanju nam onemogućava da tačno naznačimo tonove koji izlaze iz zvučnika. Ono što možemo da kažemo jeste da ovaj mini album u dlaku prati ono što se u zadnje vreme dešava na jednom delu metal spektra, a to je matematička progresija ritmova, hladnoća i preciznost rifologije i produkcijska besprekornost. U svakom slučaju, ovde možete naći fuziju progressive i modernog metal, sa velikim uplivom danas aktuelnog djent zvuka i ko zna čega sve još, naravno sve ukusno upakovano i isporučeno za vaše uživanje.

Aleksandru je na ovom izdanju pomoglo nekoliko odličnih srpskih muzičara… Tako za bubnjevima imamo dvojicu vrsnih, a to su: Milan Jejina Yeqy (Magma, Draconic, Organized Chaos – kompozicije 1, 5, 6) i Miću Kovačevića (Downstroy, Fonic, Draconic – pesma broj 3), te Vladimira Lalića (Organized Chaos, Draconic, hor Viva Vox) koji je na svoj specifičan način glasovno obojio jedinu vokalnu numeru (“The Rind“). Pripomogao je i Darsonov kolega sa Berklija Hadrien Pierson (2), takođe u ulozi bubnjara.

Đorđić se trudio i da upotrebi što više živih instrumenata, pa tako na Panopticonu imamo i flautu i čitavu gudačku sekciju koju je aranžirao Eren Başbuğ, verovatno najpoznatiji po saradnji sa Dream Theater. U današnjoj eri totalne dehumanizacije na svim, pa i muzičkim poljima, ovakvi gestovi su za svaku pohvalu.

Na kraju možemo zaključiti da se radi o jednom kvalitetnom izdanju koje će u današnjoj eri interneta, u koji je Aleksandar itekako upućen, svakako naći put do svog kruga slušalaca.

Spisak pesama:

1. Sprockets
2. Flight Impressions
3. Waltz of Titans
4. Spiral of Sanity
5. The Rind
6. Fingers Painted Purple (Hidden Track)

Alek Darson - Panopticon
Produkcija81%
Originalnost78%
Vizuelni faktor72%
Uverljivost84%
79%Finalni utisak

Komentari