Obratite pažnju na EP kada se pojavi u prodaji, jer nesumnjivo da je reč o zanimljivijem izdanju (i bendu, generalno) na aktuelnoj srpskoj metal sceni

Inđijski Superhammer jedan je od dva sastava koja moja malenkost verovatno ne bi ni trebalo da recenzira (onaj drugi, kikindski, ne zadaje mnogo muke s obzirom da ne žure naročito sa novim albumom :)), zbog toga što je reč o ekipi koja takođe čini i samu srž portala na kojem se nalazite. I zaista, bračni par Stanić, Igor i Jadranka, dokazani su prvoborci SMP-a, što bi u teoriji trebalo da oteža objektivan pristup seciranju njihovih izdanja, ali s obzirom da se radi o profesionalcima (koji, naravno, prezentaciju na ovom portalu zaslužuju kao i svaki drugi bend), siguran sam da će znati da prihvate bilo kakvu kritiku koju bih im ovom prilikom uputio. Situaciju svakako olakšava činjenica da je II/III/IV vrhunski realizovan EP kojem će biti teško pronaći neku konkretnu, ako ikakvu, manu.

Superhammer je prešao dalek put, tokom kog se oprostio od većine originalnih članova – odnosno od svih, izuzev već pomenutog Igora (gitara, bas gitara), kom se u međuvremenu pridružila i supruga Jadranka za mikrofonom. Imajući u vidu da pomenuti dvojac nije u svojim tinejdžerskim godinama, te da su, pored dnevnih poslova, ostvareni i kao roditelji, ovo je verovatno i najbolja opcija u ovom trenutku – sami svoje gazde, rade i snimaju kad im se prohte, i kad to vreme i raspoloženje dozvoli. Na kraju krajeva, nije da bilo kome duguju bilo kakva opravdanja.

Superhammer

Aktuelno izdanje Superhammera pojaviće se, dakle, 1. jula pod etiketom Miner Recordsa (CD, dok će kaseta stići 1. juna), i na njemu se nalazi pet numera, među kojima su dve obrade – jedna lazarevačkog heavy power metal sastava Claymorean („We Fight Like Lions“), a druga grčkih metalaca Rotting Christ („Noctis Era“). Kroz kompletan proces snimanja Stanići nisu prošli sami, već su im u sviračkom delu pomogli bubnjar Vojin Ratković (Deadly Mosh) i basista Nikola Andrejić (Rain Delay), te gostujući muzičari Vandal (Infest), Aleksandra Stamenković (Jenner) i Dejana Garčević (Claymorean).

Materijal je snimljen, miksan i masterovan u beogradskom studiju Citadela gde operiše Luka Matković, i to je već sasvim dovoljan podatak da taj produkcijski segment stavimo po strani, jer zvuk je odličan i svi instrumenti došli su do izražaja baš kako treba.

Muzika koju čujemo na ovom EP-u kreće se kroz stoner vode, ali heavy/power metal zastupljen je skoro podjednako, odnosno, često je u dominantnoj ulozi. Oseti se to u gitarskim rifovima pre svega, ali i u vokalnom pristupu. Jadranka ima specifičan i na prvu prepoznatljiv glas i dobro se nosi sa poprilično agresivnom svirkom ispod, a same pesme su uglavnom jasne strofa/refren strukture, straight in face što bi se reklo –  sve tri autorske zvuče potpuno reprezentativno i pravi su hitovi, koji će, siguran sam, zadovoljiti ukus fanova pomenutih pravaca.

Muzika koju čujemo na ovom EP-u kreće se kroz stoner vode, ali heavy/power metal zastupljen je skoro podjednako, odnosno, često je u dominantnoj ulozi

Obrade… Stanići su u praktično bratskim (sestrinskim? porodičnim? :)) odnosima sa Claymorean ekipom, te je odluka da obrade jednu njihovu pesmu i odaju im priznanje donekle očekivana, a pesma je svakako jedna od jačih iz novijeg Claymorean kataloga, pa nije loše čuti je u još kojoj izvedbi, a ovde je Superhammeru pripomogla i gitaristkinja sastava Jenner, Aleksandra, i nema sumnje da će Garčević klan biti zadovoljan obavljenim poslom.

Druga numera je već poprilično iznenađenje, s obzirom da Rotting Christ ni muzički, ni idejno nema nekih naročitih veza sa Superhammerom. Ipak, i ovde je odrađen odličan posao, što je potvrđeno i iz tabora samog Rotting Christa.

Šta nam, na kraju, ovaj EP govori? Pre svega da u Inđiji postoji energični duo kojem elana za širenje metala u raznim oblicima (muzičkim, pisanim, promotivnim) nimalo ne nedostaje. Govori nam i da, iako je stoner zvuk pomalo zamro na ovim prostorima nakon svojevrsne ekspanzije pre nekoliko godina, imamo konkretnog predstavnika koji može na crtu stranim bendovima slične provincijencije. Stanići su perfekcionisti, i svemu ovome pristupljeno je sa mnogo pažnje, uloženo je dosta vremena, truda i novčanih sredstava, te rezultat nije ni mogao da omane. Obratite pažnju na EP kada se pojavi u prodaji, jer nesumnjivo da je reč o zanimljivijem izdanju (i bendu, generalno) na aktuelnoj srpskoj metal sceni.

Superhammer – II III IV spisak pesama:

1. Nameless
2. We Fight Like Lions (Claymorean cover, feat. Aleksandra Lioness Stamenković)
3. Day Without Tomorrow (feat. Vandal)
4. Fear and Regret (feat. Dejana Garčević and Aleksandra Lioness Stamenković)
5. Noctis Era (Rotting Christ cover)

Superhammer - II/III/IV
Produkcija94%
Originalnost81%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost95%
90%Finalni utisak

Komentari