Kramer nema nameru da izmišlja toplu vodu, već je fokusiran na prezentaciju pitkih, pevljivih i izrazito melodičnih hard rock numera, dok im koketiranje sa AOR pričom nimalo nije strano

Kramer je niški melodični hard rock sastav koji je sa radom započeo (pre)daleke 1989. godine, ali stvari se nisu odvijale tako glatko (za razliku od, recimo, sugrađana im, Kerbera ili Galije), pa je bend do danas uspeo da realizuje tek dva albuma – prvi U mojim mislima 1995. godine, i drugi – Hiljadu pitanja, 2017. godine. Ekipa je važila za jedno od perspektivnijih imena niške rock scene, a tome je pripomogla i činjenica da su znali da komponuju hitične rock pesme, kao i da se u originalnoj postavi, pored talentovanih muzičara, nalazio i Dejan Najdanović Najda (Smak, solo radovi).

Novi početak, dakle, dešava se 2014. godine. Bend se vratio na scenu u skoro potpuno originalnoj postavi (minus Najda, kog je zamenio Srđan Vučković Vučko), i novi album spremljen je i objavljen par godina kasnije za zemunski RnR Records.

OK, već od prvih sekundi jasno je da Kramer nema nameru da izmišlja toplu vodu, već je fokusiran na prezentaciju pitkih, pevljivih i izrazito melodičnih hard rock numera, dok im koketiranje sa AOR pričom nimalo nije strano. Pesme su potpuno operisane od bilo kakvih savremenih uticaja ili tokova na današnjoj rock sceni. Produkcijski – ista priča. Materijal je živ, ne naročito „ispeglan“, i kao takav, odgovara ovoj vrsti svirke u potpunosti. Svi instrumenti poprilično su jednaki u zvučnoj slici, a klavijature pomažu da se postigne taj AOR i melodic rock šmek. Glas pevača Vučka uklapa se odlično na svirku, i generalno, nema ovde nikakvih problema… Izuzev tajminga.

Pesme su potpuno operisane od bilo kakvih savremenih uticaja ili tokova na današnjoj rock sceni

I zaista, ostaje pitanje šta se sa ovakvim albumom može postići danas. Mlađa publika neće se preterano pronaći u nečemu što zvuči kao da je nastalo i snimljeno pre 30+ godina, ali kada napravite reunion nakon par decenija pauze – jasno je da to radite isključivo iz ljubavi prema muzici i pre svega za svoju dušu, pa verujem da će i Kramer ekipa da iskoristi vreme koje je pred njima da se pre svega dobro zabave. Verovatno ni ne ciljaju na mnogo više od toga.

Kramer – Hiljadu pitanja spisak pesama:

1. Vrati se
2. Anđela
3. Odlaziš
4. Reci mi
5. Crna kraljica
6. Tajna
7. Noć
8. Hiljadu pitanja

Kramer - Hiljadu pitanja
Produkcija66%
Originalnost55%
Vizuelni identitet52%
Uverljivost79%
63%Finalni utisak

Komentari