Ne verujem da treba pričati išta o ovom bendu. Metalac koji nije upoznat sa njihovim radom kroz ovih 13 i više godina, nije metalac

  • Žanr: Thrash/Speed Metal
  • Izdavač: One Records, 2000.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Uuu, kakav „gadan“ best of materijal! Bombarder, najstariji domaći metal bend, kojem je ovo čak peto izdanje. I neverovatnih 19 pesama je tu pred nama. Od najstarijih, sa samog početka rada grupe („Bombarder“, „Metalni Bog“, „Horde“…) do novijih („Moć“, „Stanje“, „Izgubljene Duše“…).

Ne verujem da treba pričati išta o ovom bendu. Metalac koji nije upoznat sa njihovim radom kroz ovih 13 i više godina, nije metalac! Nešo, iako bez svojih tradicionalnih prepoznatljivih brkova, ne pokazuje znake posustajanja. Sa prepoznatljivim sarajevskim naglaskom i stilom pevanja, oko sebe je okupio opasnu ekipu (Rale, svojevremeno iz Stone to Flesh, Jakša i Milan iz Abonosa…) i kreće u nove pobede. Zadnja prilika da se bend vidi uživo, bila je na prošlogodišnjem Hard’n’Heavy festu, gde su oduvali sve pred sobom. Znači, ovde imamo 19 klasika, od kojih su definitivno najjače „Metalni Bog“ („Metalni Bog, siš’o je sa neba, da bude s’ rokerima…“), „Speed Metal Maniac“, „Princeza“, „Thrash Symphony“ i mnoge druge. Jeftina produkcija se oseti na sve strane, ali to je upravo ono što i čini ovaj bend onim što jeste – prljavi underground metal sastav, prejakih tekstova na sve moguće i nemoguće teme. Prosto je neverovatno koliko je ovaj bend prisutan, a da nikad nisu imali želju da se komercijalizuju, i da dođu do šire publike. Kako god, ovo je idealan način da se mlađa populacija uputi u rad benda, sve je ovde rečeno.

Takođe, kao specijalnu vest, rećićemo da je bend snimio novi studijski album! Toliko o tome, nema predaje, a izgleda ni povlačenja. Hail Bombarder!

Spisak pesama:

1. Metalni Bog
2. Glasnik Smrti
3. Crno, Crnje od Crnog
4. Spiritualni Ogled
5. Horde
6. Speed Metal Maniac
7. Nikad Više Bola
8. Otrov
9. Zle Oči
10. Princeza
11. Thrash Symphony
12. Nema Nade
13. Haos
14. Izgubljene Duše
15. Moć
16. Stanje
17. Bombarder
18. Poslednja Molitva
19. Čekićara (bonus)

Komentari