Progressor je bio jedini death metal sastav na prostoru RS, a u Banja Luci je imao skoro kultni status, kao jedini bend koji je svirao ovu vrstu ekstremne muzike

  • Žanr: Death Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 1999.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Ovaj sastav je osnovan još davne 1995. pod imenom Progres. Osnivač je Ognjen Popović (gitare, vokali). Nakon mnogo promena, ustaljuje se postava i novo ime Progressor, nakon čega se odmah prelazi na snimanje ovog CDa. U to vreme, Progressor je bio jedini death metal sastav na prostoru RS, a u Banja Luci je imao skoro kultni status, kao jedini bend koji je svirao ovu vrstu ekstremne muzike.

Bend je svirao na svim mogućim i nemogućim mestima u RS, gitarijadama i sl. (Banja Luka, Prijedor, Čelinac…), a danas više ne postoji (neki članovi su osnovali Interfector, a ostali su u HC bendu Recall).

CD čini pet poprilično loše produciranih pesama, do čega je došlo brzopletim radom i neiskustvom u studiju. Međutim, i te kako se može razumeti šta je bend hteo reći sa ovim snimkom. U pitanju je sporiji death metal na tragu benda Six Feet Under. Old school death metal u svom najboljem svetlu – pesme „Eternal Beauty“, brza „Spiritual Death“, kao i najbolja „Bloody Ritual“, govore sve o tome. „Tormentor Again“ je u stvari dosta brža i samim tim i kraća verzija originalne Progressor pesme „Tormentor“. U ovoj verziji traje jedva minut! Dok pesma „Grave Digger“ važi za pesmu sa najviše promena ritma, kao i pesmu sa interesantnim solom, negde u sredini.

Kao što rekoh, bend danas ne postoji, i prava je šteta što se raspao baš u momentu kad je došao na jedan visok svirački nivo. Pesme kao što su „Ideology“, „Die“, „Black Mind“, nažalost, nikad neće imati priliku da dospeju do šireg kruga publike.

Ovo izdanje je urađeno u tiražu od 150 kaseta, koje su rasprodate u roku od svega par dana. Danas, kaseta se više nigde ne može pronaći, a CD izdanje poseduju samo ex članovi benda. Takođe, postojale su ideje da se bend ponovo okupi i uradi jednu svirku, iz nostalgije, ali pitanje je da li će se to ikad desiti.

Spisak pesama:

1. Eternal Beauty
2. Bloody Ritual
3. Spiritual Death
4. Grave Digger
5. Tormentor Again

Komentari