Ostaje da se vidi u kom će se pravcu priča dalje odvijati, ali za sad je dosta potencijala prisutno, pa verujem da ćemo se na našim stranama još sretati s bendom Bezdan u budućnosti

Evo prilike da se predstavi još jedan novi domaći black metal bend u nadirućem talasu imena različitog kvaliteta, i srećan sam da prijavim da je Bezdan grupacija koja se, uz Endarken, može svrstati u newcomere koji najviše obećavaju u narednom periodu na osnovu prikazanog na prvom uratku. Eto, iz Jagodine izgleda ne dolaze samo debeli vlastodršci i žirafe, već se može naći i dosta okrutan black metal koji, čisto poređenja radi, predstavlja svojevrstan opozit spomenutom Endarkenu i pokazuje širinu i raznolikost naše scene.

Treba reći tehničke podatke na samom početku: Bezdan je bend koji postoji od 2015. godine i posle Rehearsal demo izdanja iz 2017, došlo je vreme da za poljski Wolfspell records usledi prvo zvanično javljanje na višem nivou u formi EP-a pod nazivom Spirits of the Past.

Već od samog pogleda na jednostavan, ali krajnje efektan omot u crno belom stilu na kome je prikazana razrušena crkva i logo benda u koji je vešto upleteno kandilo, iskusnom slušaocu je jasno da reči kao ’’progresivnost’’ ili ’’sofisticiranost’’ ovde ne dolaze u obzir ni pod razno. Ono što Bezdan prezentuje na Spirits of the Past je sirov black metal zvuk sa nagoveštajima domaće osnove, ali izvor celokupne priče je pozicioniran ipak dosta severnije, da budemo precizniji – u zemlju hiljadu jezera. Moram da napomenem da izraz koji je Bezdan predstavio na Spirits of the Past predstavlja svojevrstan kuriorzitet za srpski black metal (bar ja nisam čuo bend koji ovoliko očigledno gaji ovakakv stil) – taj stil nije nikakva novina na svetskom nivou, ali prenesen na domaći mikroplan zaista predstavlja dah svežeg vazduha. Naime, Bezdan očigledno gaji tzv. Finnish filth način svirke zasnovan od strane bendova kao što su Horna, rani Behexen, Baptism, Satanic Warmaster, Sargeist… otprilike vam je jasno o čemu pričam. Oštri i odsečni rifovi sa diskretno umešanim melodijama odsviranim na sirov način, na bubnju uglavnom blast ritam koji se smenjuje sa mid tempo sekcijama i dosta ehoa i prljavštine (iskreno, za moj ukus je moglo to čak i prljavije, jer takav pristup sasvim odgovara ovom stilu) – sve su to karakteristike pomenutog idioma koji je na Spirits of the Past predstavljen apsolutno verno.

Bezdan očigledno gaji tzv. Finnish filth način svirke zasnovan od strane bendova kao što su Horna, rani Behexen, Baptism, Satanic Warmaster, Sargeist…

Šlag na tortu ovog poređenja stavlja obrada pesme „Eclipsed by Raven Wings“, riđobradog Finca BlackGoata i njegovog benda Goatmoon, koja stavlja tačku i na izjave koja je to black metal struja koja inspiriše ove Jagodince. Treba pomeuti i pesmu „Iz crnila“ (za koju je tekst uradio Knjaz Aleks iz banjalučkog benda Zvijer), jedinu na srpskom jeziku koja zbog ovog elementa poseduje najveću prepoznatljivost, te bih voleo da se Bezdan u budućnosti sve više okreće tekstovima na maternjem – zaokret kakav je i Horna napravila pri početku karijere. Možda bih samo voleo da se kompozicije u budućnosti malo razviju i dobiju na maštovitosti više od rudimentarnih osnova kakve su uglavnom ovde, ali verujem da će to sve doći na svoje vremenom.

Ono što najviše pleni pri preslušavanju Spirits of the Past nije sam taj imenovani stil već činjenica da se Bezdan sasvim dobro i uverljivo snalazi u zadatom okviru uprkos apsolutnoj geografskoj odvojenosti od datog područja, što će reći da ovakav zvuk momci osećaju kao svoj. Ostaje da se vidi u kom će se pravcu priča dalje odvijati, ali za sad je dosta potencijala prisutno, pa verujem da ćemo se na našim stranama još sretati s bendom Bezdan u budućnosti.

Bezdan – Spirits of the Past spisak pesama:

1. Intro
2. Spirits of the Past
3. Ritual and Prayer
4. Ashes and Ruins
5. Iz-Crnila
6. Eclipsed by Raven Wings (Goatmoon cover)

Bezdan - Spirits of the Past
Produkcija60%
Originalnost60%
Vizuelni identitet70%
Uverljivost80%
68%Finalni utisak

Komentari