Bez problema možemo reći da je Prototype Unleashed sastav na koji valja obratiti pažnju

  • Žanr: Heavy / Thrash Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Nebojša Lakić

Apatinski thrash/heavy metal sastav Prototype Unleashed osnovan je krajem 2011. godine. Nedavno predstavljen EP End of All Days rezultat je dosadašnjeg rada, i kao takav, predstavlja više nego dobru osnovu da progovorimo koju o bendu i na našim stranicama.

Prototype Unleashed su, kaže biografija, okupili Slobodan Babić i Milan Pećanac. Nakon kompletiranja postave, kako to uglavnom i biva, ekipa se posvetila sviranju obrada, a na repertoaru su se našli velikani poput Metallice, Iron Maidena, Megadetha i sličnih. Ipak, želja za autorskim radom očigledno je bila jaka, pa je za relativno kratko vreme, bend komponovao nekoliko pesama koje su se našle na ovom EP-u. Preciznije, tu je intro i pet pesama koje se kreću kroz heavy metal, melodic thrash metal vode.

Ono što bismo u ovom slučaju pohvalili odmah na početku je prisutnost bas gitare u zvučnoj slici – ne baš tako česta pojava kod nas da basista skrene pažnju na sebe, uglavnom je taj instrument slabo zastupljen i praktično neprepoznatljiv u finalnom miksu. Iako je reč o (nešto kvalitetnijim) demo snimcima, zvuk je dobar, a bas gitara je važan instrument, koji u kombinaciji sa takođe veoma uverljivom svirkom na gitarama i obećavajućim vokalom Jovana Josipovića, daje pozitivne rezultate.

Pesme su iskusno komponovane i doterane, momci svoj thrash heavy metal poznaju dobro, i znaju šta hoće i šta mogu. „Devastate“ i „End of All Days“ su pravi primeri za takvu tvrdnju – prva pomenuta bi se sasvim lepo uklopila u Iced Earth repertoar, dok je naslovna pesma klasična heavy metal himna, kakve nažalost, ne čujemo tako često na srpskoj metal sceni (ako isključimo Forever Storm).

Ostatak pesama je ništa manje uzbudljiv, pa bez problema možemo reći da je Prototype Unleashed sastav na koji valja obratiti pažnju. S obzirom da govorimo o debi EP-u, produkcijski nedostaci su očekivani i razumljivi, pa ostaje da se nadamo da će već na sledećem materijalu ekipa poboljšati i taj segment i predstaviti se u pravom svetlu. Prostora za kvalitetan heavy metal sastav na srpskoj sceni ima više nego dovoljno.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Devastate
3. End of All Days
4. Hopes Have Sailed
5. Finally Set Free
6. Death Remains

Prototype Unleashed - End of All Days
Produkcija56%
Originalnost65%
Vizuelni faktor61%
Uverljivost70%
63%Finalni utisak

Komentari