Eight je album koji je definitivno korak napred u odnosu na prethodni

  • Žanr: Southern / Stoner / Grunge Metal
  • Izdavač: Miner, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Posle veoma uspešnog prvenca Sky is High, koji je privukao pažnju celokupne metal zajednice kod nas, ali i preko, sigurno nije lako snimiti novo ostvarenje, ako uzmemo u obzir da će mnoge oči, da ne kažem uši, biti uprte u vas, očekujući bar stepenicu više od prethodnog izdanja. Da li je Concrete Sun uspeo u tome? Sačekajte još malo…

Ovog puta u nešto izmenjenoj postavi, Concrete Sun je snimio novih pola sata muzike, osam numera, pa eto i odakle naziv albuma. To je po meni malo, ali s druge strane, ne možete odoleti a da ne poslušate sve pesme u kompletu.

U poređenju sa debi albumom, ovoga puta imamo nešto drugačiju priču i atmosferu, mnogo više je u rock maniru, ali i te kako direktan i snažan. I dalje se tu pored odlično osmišljenih aranžmana izdvaja Strahinjin vokal, koji je, barem na našoj sceni, prilično unikatan. Rapored numera i koncept je oproban, par rokačina, pa sporija numera ili balada, gde se Concrete Sun itekako snalazi (setite se „Last Man Under the Sun“). Neke od numera ste imali prilike čuti i ranije, prvi singl „Silver Tear“, pa i potencijalne koncertne adute „Mountain Side“, „Two Brothers“ ili „The Galley“. Ono što meni takođe godi je izlazak iz te klasične južnjačke stoner atmosfere i pronalaženje sopstvenog tripa, sa čestim koketiranjem grunge momentima, dok Eight album zatvara kratka bluzerska akustična numera „Chained Up and Out of Blues“, gde možemo čuti i usnu harmoniku.

U svakom slučaju, Eight je album koji je definitivno korak napred u odnosu na prethodni, s tim da mi prva polovina istog mnogo više prija. Produkcija na mestu, bas gitara fantastična, rifovi i solaže precizni, a moramo pohvaliti i bogat buklet koji je odrađen u saradnji s fotografom Bojanom Đurićem.

Miner je najavio i limitirano izdanje na LP-u, što biste svakako trebali podržati i pridodati u svoju kolekciju. Do tada, uživajte u CD-u.

Spisak pesama:

1. Two Brothers
2. Mountain Side
3. The Galley
4. Sands of Time
5. The Fall
6. Vagabound’s Daydream
7. Silver Tear
8. Chained Up and Out of Blues

Concrete Sun - Eight
Produkcija68%
Originalnost70%
Vizuelni faktor78%
Uverljivost81%
74%Finalni utisak

Komentari