• Broj: 3 (mart 2012.)
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web, E mail
  • Piše: Nebojša Lakić

Pred nama je treći, a ujedno i poslednji broj DIY fanzina Akrep. Kad kažemo poslednji, upravo na to i mislimo – jedini štampani fanzin u Srbiji, koji se bavi promocijom metal muzike, gasi se nakon ovog broja. Uzmemo li sve okolnosti u obzir, dugo je i potrajao…

Akrep je delo metal zaljubljenika Vidoja Murića iz Zemuna. Čovek je u 2011. i 2012. godini pokušao ono što, nažalost, ni u teoriji nije moglo da uspe – da radi fanzin koji će u potpunosti biti posvećen promociji domaćeg i regionalnog metal zvuka. Sve to u potpunom UG duhu – A5 format, kolor korice i pedesetak b/w stranica sa intervjuima, recenzijama i raportima. Nažalost, vreme kada su ovakve akcije bile priznate i poštovane od strane domaćih metal fanova odavno je prošlo, a nama nešto starijima ostalo je da, čitajući treći broj Akrepa, sa setom razmišljamo o prvoj polovini dvehiljaditih, i prisećamo se svih tih silnih fanzina, poput Ravenlorda, Demisea, Storberga, Awakena, Theory of Chaosa, Scissorsa, The Vaulta. Ništa od toga danas ne postoji, a mlađim metal fanovima fanzini ni ne predstavljaju bog zna kakav važan segment scene, znajući da se informacije, sa širom dostupnošću interneta, odavno preuzimaju onlajn… Baš kao i muzika. Nema smisla da se upuštamo u analizu svega toga, jer svako vreme nosi svoje.

Dakle, ne računajući Nocturne koji se već duže vreme upinje da izbori status magazina i dospe na kioske, a što će se, nadamo se, jednog dana i desiti, ostalo nam je da prozborimo koju o poslednjem primerku srpskog štampanog underground metal glasila.

Ekstremniji metal dominira novim brojem, jasno je već nakon letimičnog pogleda na ekipu iz Infesta koja krasi naslovnu stranu. Tu su i veterani The Stone, Nadimač, Mortal Kombat, ali i Bjesovi. Tematski deo upotpunjen je raportom sa crnogorske metal scene, a sve je zaokruženo recenzijama albuma, knjiga, magazina… Zanimljivo je da nakon duže vremena, rekao bih još od Rock Express dana, imamo priliku da pročitamo intervju sa Darkom Krsteskim, dugogodišnjim predvodnikom metal pokreta u Makedoniji. Čovek nakon svih ovih godina podjednakim žarom nastavlja sa promocijom metala u svom Vampir zineu, što je svakako za pohvalu. Ono što baš i nije je poprilično napadan i negativan stav ka modernim tehnologijama i kretanjima na metal sceni, webzinovima i slično. Ličnog sam mišljenja da takvim ispadima ne može ništa dobro da se postigne. No, čovek ima svoj stav, i to treba poštovati.

Veoma su interesantni i nadahnjujući i intervjui sa The Stoneom ili beogradskim Nadimačem, a gledajući i ostatak sadržaja, možemo da primetimo veliki napredak koji je Vidoje postigao za tek tri broja fanzina.

Kao što smo rekli, potpuno je razumljivo i opravdano što je čovek odlučio da odustane od ovog posla. Količina truda uložena u izradu ovog fanzina, sudeći po uvodniku, nije adekvatno nagrađena, niti prepoznata od domaćih metalaca, pa je taktičko povlačenje bilo jedino rešenje. Kažemo „povlačenje“, a ne „predaja“, jer je Vidoje nagovestio mogućnost internacionalnog delovanja u budućnosti, fanzina koji bi bio na engleskom jeziku i okrenut promociji domaće scene u inostranstvu.

Pratićemo šta će se tu dešavati kad dođe vreme, a vas ćemo pozvati da proverite Akrep ako želite da osetite poslednju iskru underground fanzinaškog duha na srpskim prostorima.

Komentari