• Broj: 20 (septembar 2011)
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web, E mail
  • Piše: Nebojša Lakić

Jedini preostali štampani mesečnik čije stranice su ispunjene sadržajem od kojeg ostali beže kao đavo od krsta, Nocturne, dočekao je i dvadeseti broj. To možda i ne bi bilo toliko bitno da se u tih osam godina postojanja časopisa nije konstantno osećao napredak u svakom pogledu. Iskrene čestitke u ovom trenutku bile bi više nego na mestu.

Kako urednik Ristić reče u uvodniku, kroz Nocturne su prošli mnogi ljudi, svašta se dešavalo, bilo je tu sigurno teških trenutaka, ali i mnogo više onih zbog kojih sav taj posao i vredi obavljati. Magazin je od isključivo metal usmerenja tokom godina proširio vidike i na rock (bude tu i svega ostaloga) teritoriju, što verovatno nekima nije baš odgovaralo, ali moramo biti realni i osvrnuti se oko sebe – „slobodne teritorije“, kako je sve ovo Rogošić u nikad prežaljenom Rock Expressu nazivao, sve je manje, i moramo se držati jedni drugih, inače nikakav konkretan efekat se neće postići.

Kvalitetna štampa i dizajn, nešto je što je već duže vreme konstanta kad je Nocturne u pitanju, i to je super. Sadržaj je, kao što i rekosmo, poprilično raznovrstan, pa bi rock i metal fanovi bez obzira na omiljene podžanrove, verovatno u svakom broju mogli pronaći nešto za sebe.

A ovaj put, tu je uvek inspirativna metal sestra Angela Gossow (Arch Enemy) na naslovnici, dok stranice ispunjavaju i intervjui sa: Lock Up, Decapitated, Discharge, Les Discrets, Shining, pa izvođaci na koje smo mislili kad smo pomenuli (pro)širenje teritorije – Kanda, Kodža i Nebojša, Kanntilene Ante Portas i Darko Rundek… Tu je i priča o bendu Kreator, kolumne Na Nož! i Ašmedijev kutak, Demo performer, soundcheck, te pregršt koncertnih i festivalskih izveštaja (od Wave Gotik Treffena, preko „metalnog kampa“, do Exita). Gomilu recenzija i propratni sadržaj već ćete sami istražiti.

Osim pomenutog cool dizajna magazina, i prateći CD sampler jedan je od već ustaljenih poklona koji idu uz Nocturne.

Sve u svemu – mi smo zadovoljni. 🙂 Lepo je videti da nas ima još uvek ludih i upornih, koji smo za ovaj žanr spremni uraditi toliko toga. I sve to bez ikakve konkretnije finansijske nadoknade, zbog čega smo u očima mnogih ludaci, ali ko ih…

Ekipi Nocturne magazina sve najbolje i u predstojećem periodu!

Komentari