• Broj: 1
  • Jezik: Srpski
  • Kontakt: Web, E mail
  • Piše: Nebojša Lakić

Crnilo je novi (crni) metal fanzin na našim prostorima, i ovo što vam predstavljamo je prvi broj istog. Logo dizajniran od strane dobro znanog C. Szpajdela, ogroman pentagram na naslovnoj strani, i natpis – black metal war. Sve je jasno u startu.

Urednik i gazda ovog unholy štiva je banjalučki black metal borac AleksS. Kratko ću reći da čovek ima i UG label (Okkullt Darkness Records) i par bendova, od kojih je trenutno aktuelan Sahrana. E sad, da kažemo koju o fanzinu…

Crno Beli A4 format, tvrde korice, štampan je, dakle sa vizuelne strane, poseduje sve ono na šta smo od UG fanzina ove vrste navikli tokom prve polovine ove decenije, i za šta sam verovao da je u potpunosti izumrlo. Intervjui su rađeni na engleskom jeziku (u stvari, ceo zine je pisan na engleskom), i ako to još nekome možda nije najjasnije, od prve do poslednje reči, ovde je u pitanju black metal, i to onaj najsiroviji, i (da upravo izmislim jednu reč) – najundergroundskiji. Carpe Noctem, Abyssum, Dark Ravage, Demonic Christ, Kratornas, Nurn, Levifer, Black Arts, Lifeless Within, Kraden, Nuklear Annihilation, Seges Findere, Funerarium, Vahagn… you get the picture. Tu je i par domaćih sastava, Mor, Navrog i Angelgoat. Zine je kompletno posvećen isključivo intervjuima, dakle, nema recenzija, live reporta, vesti, ili bilo kojeg drugog novinarskog načina izražavanja koji bi obogatio sadržaj ovih stranica. Ostaje da se vidi da li će se stvari ispraviti u narednim brojevima, a kad smo već kod tih negativnih strana, mora se pomenuti još par njih – osnovno pravilo UG fanzinaštva je predstavljanje manje poznatih bendova publici (što je ovde ostvareno), međutim, kod velike većine intervjuisanih bendova, nema apsolutno nikakvih kontakt podataka, niti ikakve kraće biografije, što bi trebalo da se podrazumeva kad je ovaj posao u pitanju. Još jedna boljka bila bi engleski jezik, koji je sam po sebi suvišan, jer je zine najverovatnije nabavljiv samo na našem govornom području, a pri tome, mnogo je početničkih grešaka u gramatici, što baca negativno svetlo i otežava čitanje.

I pored svega, svakako treba pohvaliti čoveka, ipak je odrađen ogroman posao, koji ni najmanje nije lak (svedoci smo sve manjeg broja štampanih muzičkih časopisa na našim prostorima, pomenuh to i u predstavljanju novog broja Nocturne magazina). Stoga, ako ste black metal zaluđenik, i ako vas ispunjava činjenica da slušate bendove za koje nije čulo ni 2% metal populacije, ovo je prava stvar za vas.

Komentari