U pitanju je interesantna zbirka danas (i uvek) aktuelnih aforizama, kombinovana sa karikaturama

  • Autori: Branislav Crvenković (aforizmi), Jakša Vlahović (karikature)
  • Izdavač: Porodična Manufaktura
  • Godina: 2009.
  • Tip dela: Zbirka aforizama i karikatura
  • Jezik: Srpski
  • KontaktE-mail
  • Recenzent: Nebojša Lakić

Već neko vreme, praksa našeg Portala je da vam s vremena na vreme predstavimo i pisanu reč nekog našeg pisca ili pesnika, međutim, aforizama se još uvek nismo dotakli, a priliku za to dobijamo zahvaljujući zbirci nazvanoj Jedna muva sa dva udarca, u izdanju beogradske Porodične manufakture.

Po čemu je ovo delo specifično? Pre svega, u pitanju je interesantna zbirka danas (i uvek) aktuelnih aforizama (taj deo posla obavio je Branislav Crvenković), kombinovana sa karikaturama (Jakša Vlahović), čime ova knjižica dobija i na vizuelnoj prepoznatljivosti i kompletira ukupnu sliku.

Crvenković je rođeni Novosađanin danas nastanjen u Rumi, bavi se stripom, vajarstvom, karikaturom, i naravno, pisanjem (aforizmi, i kratke priče). Za svoja dela nagrađivan je u zemlji i inostranstvu. Aforizmi ovde prezentovani, između ostalog, kritikuju i današnje stanje u Srbiji – političku, moralnu, jednom rečju – sveukupnu posrnulost društva, među kojima je dobar deo njih bolno realan („Država jedino u javnim toaletima pruža olakšice“, „Ja sam imenica, predikat i objekat pod video nadzorom“, „Neminovno je da kada stranci posete našu zemlju, upadnu u loše drustvo“, „Ispendreci pa reci“, „Promenio sam život preko noći, ilegalno sam prešao granicu“…). Dakle, kratko, direktno i veoma jasno.

Što se dela sa karikaturama tiče, o gitaristi i lideru beogradskog benda Abonos, Jakši Vlahoviću, nemamo potrebe preterano pisati. Čovek je jedan od najboljih karikaturista u zemlji (diplomirao na Grafičkom odseku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu), bavi se i grafičkim dizajnom, i ilustracijom, i dokazao se već kroz brojne samostalne i zajedničke izložbe radova. Karikature koje krase ovu knjigu, bez reči šalju iste poruke koje i Crvenkovićevi aforizmi.

Sve u svemu, u pitanju je interesantno delo dva mlada srpska umetnika, a beogradski sajam knjiga samo što nije, pa ako ste u prilici, potražite ovu knjižicu i uverite se sami.

Komentari